Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
May 2022
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Momente Apologetice

Momente apologetice – „opinia spionilor bisericii”

Dr. Caius Obeada

Tertulian, unul din marii teologi africani din secolul doi, scria cum guvernul roman era preocupat de biserica primara. Creșterea numerica a bisericii primare devine o preocupare, luând in considerare posibilitatea unui număr mare care ar părea sa nu fie loiali Romei. Era deja cunoscut ca biserica primara nu cumpăra tămâie sa fie închinate imaginii împăratului Roman, un semn de neloialitate. Tertulian scrie ca spioni au fort trimiși in bisericile timpului sa cunoască mai bine cine sunt si ce fac acești cetățeni sau locuitori din provinciile romane. In unul din rapoartele unui spion ar fi fost scris:

 “Acești creștini sunt oameni foarte ciudați. Se întâlnesc într-o cameră goală pentru a se închina. Nu au o imagine. Vorbesc despre Unul pe numele lui Isus, care este absent, dar pe care se pare că îl așteaptă oricând. Și mă mira, cum îl iubesc pe El și cum se iubesc unii pe alții. “

Vorbim mult de biserica primara si descripția lui Luca din Faptele Apostolilor unde scrie:

„Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. Ei* stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe* minuni şi semne. Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau* toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau* între toţi, după nevoile fiecăruia. Toţi* împreună erau nelipsiţi de la Templu în** fiecare zi, frângeau† pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu şi erau plăcuţi* înaintea întregului norod. Şi Domnul** adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi.” (Fapte 2:41-47)

Imagini frumoase pe care dorim sa le vedem si in generația noastră. Daca am citi descripția ziarelor si altor publicații contemporane despre biserica zilelor noastre, cat de aproape este de descrierea bisericii primare? Cat de aproape este descrierea spionilor zilelor noastre de cea a spionilor din secolul doi?

Nu știu daca ne mai interesează imagina adunării, când am ajuns sa acceptam practici si învățături care seamănă a fi Creștine, dar NU sunt. Cat ne-am îndepărtat de Cristosului Scripturilor sa acceptam o umbra ireala a Cristosului prezentat de apostoli?

Probabil ca este mai eficient sa ne întoarcem la citirea scripturilor, abandonând practica de a citi texte exegetice care descriu părerea unui teolog sau altul, mai ales pentru cei care sunt copii in credință. Un copil nu va putea sa se hrănească cu „hrana tare,” la care ar trebuie sa aibe un stomac dezvoltat si pregătit in asimilarea la astfel de hrana spirituala. Întoarceți-vă la trăirea simpla a adunării primare, in simplicitatea dragostei si trăirii in lumina. Trăirea de duminică nu va ajuta in recuperarea unei imagini, când hoțiile si aranjamentele pe sub masa continua in restul săptămânii. Pocăința este singura cale de apropiere de Cristos. Coram Deo!