Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente apologetice – „motive de cădere a pastorilor”

Dr. Caius Obeada

Apologeții si evangheliștii lucrează din afara adunării lui Cristos, îndrumând pe mulți spre casa lui Dumnezeu. In lucrarea apologetica întâlnim rezistenta in direcționarea unora spre adunarea sfinților, nu din cauza lipsei de credința, ci de încredere in locul unde sunt trimiși. Sunt mulți care ajung sa vadă din afara problemele din adunările sfinților, a mărturiei pe care unii o au in comunitățile in care trăiesc. Mărturiile mai puțin plăcute a unora ajung sa fie subiect si motiv de împietrire in a se atașa de gruparea sfinților din comunitatea unde trăiesc.

De cate ori am auzit spunând „decât așa, mai bine rămân la ai mei, ca par sa fie mai bun decât ai voștri.”

Este greu sa vorbim de treziri spirituale in timpuri când adunarea sfinților este in încercare. Si aici nu mă refer la persecuție, sau atacuri din afara adunării, ci din interior, a lipsei de transparenta si claritate de care ar trebui sa dam dovada.

In aceasta prezentare o sa scriu despre pastori, lideri vizibili a adunărilor de credincioși si dificultățile care sunt create când unii dintre ei cad. In prepararea acestui subiect am citit mai multe articole si liste pentru motive comune de ce pastorii cad. Pastorul Tom Parr enumera următoarele 3 motive de cădere:

 1. Păcat sexual
 2. Lipsa de părtășie
 3. Motive greșite de lucrare (1)

Chuck Lawless face următoarea lista:

 1. Succesul face ca pastorii sa-si lase garda jos
 2. Cu cat mai lunga este slujirea pastorala cu atât mai multe oportunități de cădere exista
 3. Învață sa se ascundă in lucrarea, sa ascundă păcatele personale (2).

Tunde Lorede face si el o lista in care include:

 1. Nepăsarea, in care creează oportunități de discuții.
 2. Contact fizic, in care îmbrățișările ajung sa fie interpretate
 3. Dragostea de bani (3)

Sunt mulți pastori si scriitori care fac liste cu motive de cădere a pastorilor, însă mie mi se pare si mai periculos opinia pastorilor care ajung sa cada prada lipsei de integritate, in care membri adunărilor ajung sa accepte si sa susțină astfel de lucrători.

In 2019 sa făcut un sondaj organizat de LifeWay Research legat de opinia pastorilor protestanți despre căderea pastorilor in imoralitate.  In acest sondaj numai 27% au fost de acord ca un pastor căzut in imoralitate sa se retragă din lucrare permanent. In jur de 3% au sugerat ca pastorul sa se retragă din lucrarea pentru o perioada de 3 sau 6 luni, 10% sa se retragă pe o perioada de 2 ani, si 1% sa se retragă pe o perioada de 10 ani (4).

Este greu sa îndrepți peroane spre adunarea sfinților când adunarea este pătata, nu mai buna de un club social. Trăirea in lumina a fost si este o problema pentru toți. Adunările Domnului ar trebuie sa fie centre de creștere spirituala, locuri unde prezenta lui Cristos este văzută prin adunarea la doi sau trei in numele Domnului. Adunarea ar trebuie sa fie înconjurată de oameni rugăciunii, care sa poarta in continuu pastorii si lucrătorii Domnului pe brațe de rugăciune.

Ce este de învățat, sa susținem pe brațe de rugăciune lucrătorii noștri, sa nu-i ascundem in spatele nostru sau a unor practici întunecoase de tăcere si ignorare a adevărului. Adunarea Domnului trebuie sa reflecte adevărul Scripturii, a trăirii in lumina ca sare a pământului. Domnul sa cerceteze pe toți care au acceptat păcatul, neglijând mărturia adunării sfinților. Coram Deo!

Note de subsol

 1. https://www.theaquilareport.com/common-reasons-pastors-fall/
 2. https://churchanswers.com/blog/eight-reasons-long-term-pastors-still-fall/
 3. http://www.tundekorede.com/five-things-that-make-men-of-god-fall/
 4. http://lifewayresearch.com/wp-content/uploads/2020/08/Pastors-Moral-Failure.pdf