Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente apologetice – „importanta rugăciunii”

Dr. Caius Obeada

Nu știu cat de importanta este rugăciunea pentru tine însă îmi aduc aminte ca nu scăpam de rugăciunea când mă întâlneam cu bunicul Stefan Dumitru. Bunicul meu era un om al  rugăciunii, puși pe genunchi, întreaga familie, ori de cate ori ne întâlneam. Citeam 2 versete din Biblie după care toți pe genunchi. La tinerețe devenea o teroare sa mergem la el, știind ca nu vom scap afara sa ne punem pe genunchi.

Ieri seara eram pe canapea si m-am gândit sa răsfoiesc primul Volum din Talmudul Babilonian. Pentru cei care nu știu ce este Talmudul, este o colecție de coduri si comentarii la legile Torei, partea orala care in tradiția evreiasca au acompaniat Legea scrisa a Torei. Talmudul este format din doua parți, Mishna care este o expoziție sistematica a codurilor evreiești, iar Gemara este partea care conține explicațiile si comentariile la Mishna. Deci Mishna + Gemara = Talmudul.

Versiunea engleza a Talmudului pe care o am are 22 de volume, însă ce m-a impresionat este primul capitol a primului volum: rugăciunea Shema, a crezului iudaic:

„Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta.” (Deutronomi 6:4-5)

In acordanta cu porunca lui Dumnezeu, un evreu trebuia sa rostească pe dinafara acest crez de cel puțin 3 ori pe zi, la rugăciunea de dimineață, după amiaza si seara. Moise face cunoscut fără nici un semn de îndoială cerința lui Dumnezeu poporului sfânt când scrie:

„Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi cînd te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mîni, şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi.9Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale.” (Deutronimi 6:7-9)

Talmudul, care este o colecție a tradiției orale evreiești, scrisa pe o perioada de 400 de ani, începând cu anul 200 CE si finalizata la anul 600 CE, își începe comentariile cu necesitatea rugăciuni, a recitării crezului evreu la cele 3 rugăciuni zilnice. Mai mult de atât, recitarea crezului înainte de rugăciune se face cu mana acoperind ochii, in semn de întipărire a crezului in mintea evreului.

Nu știu de cate ori de rogi pe zi, însă apostolii si membri bisericii primare erau evrei, care era la cunoștința legii lui Moise. Biserica primara se rugau de cel puțin 3 ori pe zi, recitând crezul si alianța fata de Dumnezeu. Știu ca noi am ajuns sub har, si parca am fi primit o libertate sa facem ce vrem si când vrem. Însă cat de serioasa este legătura ta cu Dumnezeu, si cat timp iți petreci in fata sfințeniei Sale?

Bunicul ne punea pe genunchi, si parca era o povara, nu ca stăteam pe genunchi, ci de frica ca își dădea seama ca era superficiali, cu niște rugăciuni de forma.

Dumnezeul Vechiului Testament este le fel, si Isus a învățat pe ucenici sa se roage. Apostolii au învățat biserica primara sa se roage. Noi ce învățam pe copii noștri? De cate ori ne prezentam in fata lui Dumnezeu cu reverență? Nu știu despre voi, însă mă lupt cu mine însumi  sa petrec cat mai mult timp in prezenta lui Dumnezeu. Coram Deo!