Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente apologetice – “groapa din nisip”

Dr. Caius Obeada

Se spune ca in timp ce sfântul Augustin lucra la cartea sa despre Trinitate, într-o zi sa dus pe malul marii sa mediteze la modul in care Dumnezeu putea fi trei Persoane simultan. Pe malul marii Augustin vede un copil care cu o scoica lua apa din mare si o turna in mica groapa. Curios la ce făcea copilul, Augustin îl întreabă de ce toarnă apa marii in mica groapa. Copilul ii răspunde ca are intenția sa toarne toata apa marii in mica groapa de nisip. Mirat de intenția copilului, sfântul Augustin ii spune ca este imposibil sa toarne apa marii in mica groapa de nisip. Copilul ii răspunde; DA este adevărat, dar mai degrabă o sa torn apa marii in groapa de nisip, decât tu sa poți înțelege taina Sfintei Treimi in limita meniții tale. Când sa întors sa se uite in ochii copilului, el deja dispăruse.

In viată sunt multe lucruri pe care nu o sa le putem înțelege in limita minților noastre, indiferent cat de inteligenți am părea sa fim. Limitele noastre ne împiedica sa înțelegem multe lucruri, însă nu ne oprește sa înțelegem prezenta unui Dumnezeu care este deasupra tuturor lucrurilor.

Scripturile ne spun despre prezenta unui Dumnezeu care din dragoste fata de om creează un plan de mântuire printr-o jertfa Dumnezeiasca. Nu o sa putem explica Trinitatea, așa cum nu putem explica multe lucruri din viată noastră, însă planul de mântuire este prezentat in cei mai simpli termeni, încât si un copil poate sa înțeleagă ca singura metoda de intrare in veșnicii este prin Cristos.

Unii teologi se confrunta in tot felul de sisteme teologice care are ajuta la o înțelegere mai profunda a lui Dumnezeu, pe când apostolii au lăsat mesajul lui Cristos in cei mai simpli termeni.

Planul Mântuirii nu depinde de intervenția noastră, sau chiar de dorința noastră de a fi mântuiți, cat de dragostea unui Dumnezeu pentru creația Sa, sa-i dea o șansa unica de a fi in prezenta Sa.

Din păcate, unii au rămas gropari, săpând trecutul altora, fără sa se uite împrejur la frumusețea creației, a prezentei lui Dumnezeu. Unii continua sa sape si sa toarne apa într-o groapa care nu se umple niciodată, pierzând oportunitatea veșniciei într-o repetiție mecanica de săpat si turnat apa.

Unii sunt pierduți in gândiri si concepte greu de înțeles, alții in lucrări inutile care nu folosesc la nimic. Câți se opresc din ce fac sa se uite sus la Creator, sa se bucure de susurul marii si a valurilor de binecuvântare care gingaș ating malul de nisip? Uitam sa mergem pe malul binecuvântărilor, in a da mulțumire bunului Dumnezeu care da viată. Opriți-vă din săpat sau turnat apa la moara, uitați-vă sus la Dumnezeu. Coram Deo!