Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente Apologetice – “consecințele postmodernismului in biserica”

Dr. Caius Obeada

Probabil ca mulți nu au auzit sau informat despre ce este si cu ce se „mănâncă” postmodernismul. Ocupați de problemele vieții, unii studiind la „scoală vieții” au neglijat cursurile de filozofie la apariția postmodernismului. Luând in considerare ca mulți nu sunt interesați in lecții de filozofie, totuși ar trebuie sa fie conștienți de influenta postmodernismului, mai ales in contextul bisericii si a unei transformări de opinie pe care o vedem in jurul nostru.

As dori sa scot in evidenta trei idei principale a postmodernismului care a influențat logica si modul de gândire a multor credincioși:

  1. Nu exista o realitate obiectiva
  2. Nu exista o realitate obiectiva in istorie sau știința
  3. Știința si tehnologia sunt suspectate ca niște instrumente de stabilire a unei puteri

Citind mesajele de pe Facebook, legate de Pandemie si Vaccinare, exista o tema comuna de neîncredere in mod obiectiv la existenta acestei boli. Câți la începutul Pandemiei au tratat aceasta avalanșa pandemica ca o boala imaginara, care nu este mai grava decât influenta sau alte boli? Câți au tratat in mod subiectiv aceasta Pandemie, unii sugerând ca pleacă voluntari pe prima linie, pentru că oricum totul este o invenție, o modalitate de manipulare a maselor?  Pandemia a ușurat exemplificarea gândirii pe care unii o folosesc, abandonând obiectivismul, plecând de la realitate, la o stare de simțire, a cea ce unii „cred” in inimile lor sa fie adevărul.

Istoria si știința au devenit materii subiective. Nu mai avem încredere in doctori, nu avem încredere in oameni de specialitate, toți suntem specialiști datorita accesului pe care-l avem la internet. Astfel daca știi sa numeri ești matematician, daca recunoști formula chimica a apei, ești considerat chimist, daca știi sa citești Biblia, deja ești teolog.  In acest concept, chemam pe oameni la Isus pentru ce El a făcut in inimile noastre, nu la un Cristos real a cea ce este, fără sa fie prezentat prin filiera experiențelor noastre personale. Cristos devine impersonal, chemare fiind la o viată mai buna, nu la Cristosul apostolilor, a cea ce Scriptura îl prezinta sa fie.

Teoriile de conspirație nasc într-o inima care a abandonat știința, unde totul este in folosul manipulării de masa. O persoana întreba daca chipul poate fi introdus in corp printr-o siringa la momentul vaccinări. Ne-am pierdut obiectivitatea lucrurilor, ajungând sa credem in conspirații si manipulații in care Dumnezeu nu mai exista, care si-a pierdut controlul Creației. Postmodernismul a intrat in biserica prin inimile credincioșilor care cu voie sau fără voie au abandonat doctrinele, au alunecat pe o strada fără Dumnezeu.  Este mult de scris, însă un pas in fiecare zi, aducând aminte de necesitatea trăire in realitatea lui Cristos nu a cea ce ne place sa fie realitatea noastră. Coram Deo!