Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente apologetice – „când te lasă plămânii”

Dr. Caius Obeada

In viață te întâlnești cu mulți oameni, mai ales daca lucrezi ca mine la urgenta. Intr-o zi a venit un tânăr (la 38 de ani) sa se plângă de o durere de coste. Mi-a spus ca a alunecat de două ori pe gheata cu o săptămâna in urma si îl doare pe partea stângă a coastelor. Am văzut ca avea ceva probleme cu respiratul, însă mi-a spus ca durerea coastelor ii ia respirația. I-am ascultat plămâni, si nu am auzit nimic deosebit, era fumător si de așteptat sa aud un sunet a plămânilor de fumător. I-am atins costale si mi-a spus ca nu îl doare daca îl ating. I-am spus ca am sa fac o radiografie a coastelor si plămânilor.

I-am făcut radiografia coastelor, însă in plus am cerut radiologului sa facă si o imagina completa a pieptului, sa includă si plămânul din dreapta. Am așteptat pe radiolog sa pună imaginile pe computer. Am observat o coasta rupta pe stângă, însă nu m-am uitat cu atenție la plămânul din dreapta. Ceva nu arata bine, si de obicei doctorul radiolog interpretează imaginile. Primesc un telefon de la radiolog sa-mi spună sa mă uit cu atenție la plămânul din dreapta. Omul nostru cu durere pe coastele din stânga avea un plămân „căzut” din cauza la pneumotorax.

Cu noua informație primita in urma radiografiei, i-am explicat ca trebuie sa introducem un tub intre coaste sa ajutam plămânul sa-si revină la capacitate normala, luând in vedere ca 75% din plămân este „căzut” (dezumflat).  Omul nostru îmi spune ca el nu accepta sa introducem tubul, ca este decizia lui, este viața lui, urăște spitalele, si decide sa plece acasă. I-am explicat ca va ajunge sa nu mai poată respira, sa se agraveze situația, eventual trebuind sa introducem tubul, fiind singura soluție pentru problema lui. Încăpățânat si decis, semnează niște formulare prin care arata decizia de a pleca de la urgenta împotriva sfatului doctorului.

In jurul nostru sunt mulți care cred in existenta lui Dumnezeu, care știu si nu argumentează ca Dumnezeu nu ar exista. Totuși, experiențele anterioare, încăpățânarea si refuzul la o capitulare totala in fata unui Dumnezeu salvator, împinge pe mulți la un refuz mortal.

Pe unii nu-i lasă numai plămâni dar si capul. Încăpățânarea mintii este notorie, apostolul Pavel scriind:

„Știm, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sunt pământesc, vândut rob păcatului. 15 Căci nu ştiu ce fac: nu fac ce vreau, ci fac ce urăsc. 16 Acum, dacă fac ce nu vreau, mărturisesc prin aceasta că Legea este bună. 17 Şi atunci, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci păcatul care locuiește în mine. 18 Știu, în adevăr, că nimic bun nu locuiește în mine, adică în firea mea pământească, pentru că, ce-i drept, am voința să fac binele, dar n-am puterea să-l fac. 19 Căci binele, pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul, pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac! 20 Şi dacă fac ce nu vreau să fac, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci păcatul care locuiește în mine. 21 Găsesc dar în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine. 22 Fiindcă, după omul dinăuntru îmi place Legea lui Dumnezeu; 23 dar văd în mădularele mele o altă lege, care se luptă împotriva legii primite de mintea mea, şi mă ține rob legii păcatului, care este în mădularele mele. 24 O, nenorocitul de mine! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte?…” (Romani 7:14-24) Avem minți păcătoase si plămâni care nu vor sa beneficieze de intervenția lui Dumnezeu. In jurul nostru sunt oameni care au nevoie de ajutorul nostru sa-i îndreptam către Cristos. Ești tu unul care se străduiește sa trăiască in lumina, îndreptând pe cei din jur spre medicul cel bun? Coram Deo!