Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente apologetice – „când devenim judecători absoluți”

Dr. Caius Obeada

Căderea lui Ravi Zacharias a scos in evidenta mentalitatea unora in a judeca lucrurile.  Nu fac referință la o judecata a celor din afara bisericii, care de fapt nu sau pronunțat așa de critici ca si cei din înăuntru. Am sa scot in evidenta câteva modele periculoase de judecata, care pot deveni nocive sfinților.

  1. Avem un grup de credincioși care nu cred in căderea lui Ravi. Indiferent ce dovezi sunt aduse, idolul creat nu poate fi dărâmat. Nu numai ca invoca pasaje Biblice in apărarea lui Ravi, însă merg in extrema de învinovățire a diavolului care încearcă sa distrugă lucrarea Domnului prin Ravi Zacharias. Pentru aceste persoane pericolul de cădere este mult mai mare când toata nădejdea este investita in moralitatea unui alt muritor, la fel ca si mine. Toți putem cădea prada păcatului, o realitate bine expusa pe paginile Bibliei.
  2. Un alt grup de credincioși merg pe latura legalista a probelor. Vrem dovezi convingătoare a căderii lui Ravi. Pentru aceștia, nu numai ca nu sunt satisfăcuți cu probele aduse, dar încearcă sa pună sub semnul întrebării motivul pentru care probele au fost aduse. Mai mult de atât, încep sa pună întrebarea dece acum? Dece nu sa spus nimic cat Ravi a fost in viată? Nici acest grup nu poate fi mulțumit de vreo investigație serioasa. Pretind ca Ravi nu le este un idol, însă suspiciunea timpului ii face sa creadă ca ceva nu este in regula.
  3. Mai este in grup care merge in extrema sugerând ca validitatea dovezile rămâne in acceptarea soției si familiei, a păcătoșeniei lui Ravi. Nu este îndeajuns rușinea adusa de Ravi, însă se cere si acceptarea familiei a cunoștințelor sau suspiciunilor pe care le au.

Eu nu știu pe ce planeta sunt aceste persoane si in baza căror texte Sacre sa bazează in toate cerințele făcute. Am sa fac câteva observații din contextul legal al Americii.

  • Faptul ca o companie cu o reputație buna a fost însărcinată sa facă investigație in cazul lui Ravi, denota posibilitatea legala in care Ravi, familia, si organizația ar fi fost supuse. Nu prea mulți își permit sa investească milioane de dolari într-o companie sa facă investigații, cu detectivi particulari, para legali, si avocați, sa vadă care este șansa succesului in caz ca este dat in judecata. Mai mult de atât, descoperirile făcute au dus la o concluzie de capitulare in fata adevărului, fără sa găsească vreo ușița de scăpare legala.
  • In America, companiile de avocați preiau cazuri dificile, fără sa ceara bani in avans, decât in caz ca câștigă cazul. Nu știu cum este in Romania, însă in America companii de avocați preiau cazuri care știu ca sunt câștigători, fără sa ceara bani in avans, ci numai după ce au câștigat cazul. Faptul ca organizația lui Ravi a cedat posibilității de a fi duși in curtea legala denota un adevăr ușor de perceput: ar fi pierdut cazul de defăimare in fata unui judecător, iar cei defăimați, abuzați, ect., ar fi câștigat cazul.
  • Nici o soție sau membru din familie fac pași in afara consultației avocatului. Aici nu este vorba de un voluntariat sa satisfacă curiozitatea sau suspiciunea unora sau a altora, ci apărarea familiei din punct de vedere legal. Nici un avocat o sa sugereze ca soția lui Ravi sa mărturisească ca știe ceva, cu riscul ca toata organizația si posesiile familiei sa fie pierdute. Pentru minți naive, care cred ca datoria soției sa fie de partea adevărului este mai nobil, nu știu ce înseamnă sa ramai pe strada, sa nu ai unde sa-ti pui capul.   
  • In afara protecției soției si familiei este vorba si de protecția financiara a organizației. Pentru că mulți nu înțeleg care este structura organizațională a unei misiuni in America, o sa fac pe scurt următoarea explicație. Ca sa înregistrezi o misiunea non-profit in America ai nevoie de trei oficii: președintele, vice-președinte si secretarul misiunii. Avocatul care iți face actele de corporație, o sa-ti sugereze sa alegi persoane din familie, care nu te vor vota afara din organizație niciodată. Din acest motiv, multe organizații aleg numele familiei lor, iar in bordul de conducere aleși membri familiei si oameni de încredere, dar care sa fie in minoritate totdeauna, fără șansă sa fi dat afara in caz ca bordul misiuni ajunge in disputa.

Avocații misiuni nu vor sugera sa continue revelații si nici sa permită directorilor sa se debaraseze de Ravi, ca si cum ar fi știut sau bănuit de ceva. Șansa misiuni de supraviețuire este luata in calcul, urmând sa ia decizii fundamentale in modalitatea de funcționare. Ravi va trebui sa fie pus undeva pe raft, sa rămână prăfuit, fără urma sau aducere aminte a caracterului sau, ci mai mult a contribuției apologetice făcute. Nu as fi vrut sa mai scriu pe acest subiect, însă vad înverșunarea unora in critica si opinii care mi se pare deplasate. Ravi a căzut si a fost dovedit. Nu știm daca a avut șansa de pocăință, eu personal sperând ca a avut-o. Am avut ce învăța, însă trebuie sa mergem mai departe. Linsul rănilor nu mai ajuta la nimic. Lăsați-va abandonați in mana Domnului, știind ca El este in control. Coram Deo!