Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2023
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Momente Apologetice

Momente apologetice – „avocatul, preotul si doctorul”

Dr. Caius Obeada

Un doctor, un avocat si un preot aveau un prieten foarte bogat pe patul de moarte. In ultimul timp ei petrecea mult timp împreună, ajutând prietenul sa treacă prin această perioadă dificila. Intr-o zi, pe când  era in pat, aproape lipsit de puteri si așteptând clipa morți la fiecare minute, le spune prietenilor:

„Știu ca se spune ca nu poți lua cu tine nimic după moarte, însă am sa încerc sa o fac. Am sa va dau 3 valize cu cate 5 milioane de dolari fiecăruia dintre voi, si la înmormântare o sa va cer sa puneți valizele in groapa cu mine.”

Nu după mult timp, bogatul moare si cei trei se întâlnesc la înmormântare.

Doctorul arata sumbru, întristat de trecerea prietenului la veșnicii si spune celor alți doi prieteni: „Mă simt așa de vinovat. Am împrumutat bani pe care a trebuit sa-i dau înapoi băncii pentru cabinetul medical pe care l-am construit. A trebuit sa plătesc aventura cu secretara cabinetului medical, mai târziu divorțul, si a trebuit sa-mi cumpăr o mașină nou, cealaltă fiind luata de fosta nevasta. Nu am rămas aproape cu nimic din banii care trebuia sa-i bag azi in groapa.”

Preotul spune ca si el are sa facă o mărturisire. „Biserica era in paragina, membri bisericii placând la o mega biserica din cartier. A trebuit sa folosesc mulți bani sa pot concura cu cealaltă biserica. Cu rușine vin cu cea mai rămas din banii împrumutați sa-i las in groapa.”

Avocatul se uita la prietenii lui si le spune ca este dezamăgit de ce aude. Cu seriozitate le spune: „Îmi este rușine de voi doi! El a fost prietenul vostru si nu ați reușit sa va tine-ti de promisiunea făcută. Arătând cu degetul spre ei le spune: „ In ce mă privește, eu m-am străduit sa mă țin de promisiunea pe care am făcut-o, i-am scris un cec pentru întreaga suma primita!”

Cate promisiuni faci si nu le poți tine? De cate ori spui ca vei face ceva, ca mai târziu sa te trezești ca este imposibil sa te ții de cuvânt?

Cu mulți ani in urma am invitat un neam de-al meu sa vina la masa după programul de dimineața, in jurul orei unu. Am ajuns acasă, soția a pus spaghetele pe foc sa fie gata pentru ora 1 când ne veneau musafirii. La ora 1 pasta era gata, totul pregătit sa mâncam. Ne-am pus la masa, așteptând sa ne vine musafiri. Au trecut 10 minute, 20 de minute, pasta se răcea in farfurii, ne-am rugat si pus la masa. Am terminat de mâncat, iar neamul nostru a ajuns la noi pe la ora 2. Noi eram deja mâncați, încă așteptând sa ne vine musafirii. Nevasta mi-a reproșat ca romanii nu știu sa se tina de cuvânt, când un roman spune jumate de ora, poate sa însemne si doua ore.

A te tine de cuvânt este o probleme cu care toți ne confruntam.  Petru care iubea pe Cristos, gata sa-si dea viața, ajunge sa se lepede de trei ori. Din acest motiv este bine sa nu faci legăminte pe care nu le poți tine si nici sa faci promisiuni care nu pot fi ținute. Sunt misiuni si biserici care au rămas in paragina datorita promisiunilor rupte de unii care se angajaseră sa susțină si sa fie reparate sau construite. Nu fa promisiuni, fi om de cuvânt. Da Domnului ce ai promis! Coram Deo!