Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
May 2022
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Momente Apologetice

Momente apologetic – „când invitații își fac de cap in casa ta”

Dr. Caius Obeada

In decursul anilor am observat niște anomalii si devieri de caracter in funcție de circumstanțe. In profesia mea, internetul a ajuns sa aibă o influenta in atitudinea pacienților, care nu exista cu câțiva ani in urma. Pacienții vin la urgenta cu un diagnostic făcut de ei cu ajutorul scolii de medicina Google, obligând pe doctorii sa agreeze cu cea ce crede pacientul ca are.

Primesc un telefon de la o mama care îmi spune sa fac o prescripție pentru antibiotic, pentru că fata ei are o infecție de gat, strep (streptococcal pharyngitis). Am întrebat ce simptome are, răspunzând ca are durere de gat, pete albe, si amigdale umflate. Am încercat sa-i explica ca este periculos sa dau o prescripție pentru antibiotice daca nu exista o certitudine ca are strep. Mama devine agitata la telefon,  ca pana la urma sa agreeze sa vina la clinica in parcare sa-i fac testul pentru strep. Ca sa fac povestea mai scurta, m-am dus in parcare sa vad fata, care nu avea pete albe, si testul de strep fiind negativ. Mama fetei, rușinoasa mi-a mulțumit pentru insistenta de face testul înainte de a scrie prescripția.

In fiecare zi mă întâlnesc cu astfel de persoane, care par sa fie mai educați ca medicul la care merg sa fie consultați. Aceasta atitudine nu se limitează numai la profesia mea dar si la așteptările unora in viața de zi cu zi. In ani 1980, prin bisericile romanești din America divergenta cea mai mare era in modul in care se cânta o cantare. Noi veniți in bisericile romane cerea sa se cânta cum se cânta la ei in biserica, pentru că așa este mai normal. Mai târziu am întâlnit persoane care intrau pe pagina ta de Facebook sa te critice si sa-ti facă comentarii, pentru că li se pare ca este dreptul lor, ajungând la insulte făcute in numele libertății de cuvânt.  

Unii au ajuns sa creadă ca daca sunt invitați in casa ta au si dreptul sa facă cum vor ei, sa te critice, chiar sa te dea afara din casa. Am avut un vagabond de la biserica invitat la masa, sa-mi spună „ce gagica mișto mi-am găsit,” era vorba de nevasta mea. I sa părut ca are dreptul sa facă comentarii la soția mea care ne punea mâncare la masa.

Mai recent ne confruntam cu niște reguli făcute de „casele” (Facebook si alte organizații de servicii sociale) cu care nu agream. Ei in casa lor si-au făcut regulile lor si mulți au acceptat sa intre ca musafiri. Ti sa dat dreptul sa intri in casa lor, sa iei cuvântul, sa spui in mod civilizat unele opinii, însă nu ti-a dat voie sa iți faci de cap, sau cea ce crezi tu ca este de făcut. Faptul ca sunt in domeniul virtual, deschis publicului, nu iți da dreptul sa-ti faci de cap, cum nici in biserica nu iți poți face de cap, sau când intri într-o librărie sa începi sa strigi in gura mare.

Ne-am înfierbântat când legile statului au cerut bisericilor sa se supună. Nu ne-a plăcut când restricțiile liberalilor apar sa pună restricție pe libertatea noastră. Nu ne place ca alții sa intre in casele noastre sa ne deranjeze.

Dece ar fi normal sa intri in casa altuia sa-ti faci de cap?

Daca nu iți place regulile ieși afara, nu te obliga nimeni sa ramai întrun ambient care nu iți place si nu aduce satisfacție.  Mi se pare ca ipocrizia si lipsa de caracter ajunge sa fie norma lumii virtuale, a unei lumi fără Dumnezeu.

Nu ești obligat sa ramai pe Facebook sau alte situri de social media. Daca ca Creștin nu iți place sa mergi in bar, de ce la unul care merge in bar sar simți bine in biserica? Daca in bar nu poți face biserica, de ce sar face bar in biserica? Poate ca unora le-ar place sa se distribuie cate o bere in timpul predicii, însă anormalul nu poate deveni normal, si omul spiritual nu se poate complace in libertatea păcatului.

Daca sunteți a lui Cristos rămâneți in Cristos, daca va place sa fiți cu plângăreții, rămâneți in compania plângăreților, pentru că viața in Cristos este una in care lumina si sarea sunt caracteristicile omului lui Dumnezeu. Coram Deo!