Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
March 2021
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Momente Apologetice

Momente apologetice – „măgarul, cocosul si lampa”

Dr. Caius Obeada

Se spune ca rabinul Akiva trebuia sa meargă într-o localitate. Distanta era destul de mare si nu a putut sa ajungă in aceeași zi. Pe seara a ajuns intr-un sat unde a încercat sa găsească un loc sa se odihnească peste noapte. A început sa întrebe pe unul si pe altul primind același răspuns categoric; „ nu este loc si pentru tine.” Rabinul fără răutatea răspundea; „Tot ce face bunul Dumnezeu, o face spre bine.”

Rămas fără vreo opțiune de ședere, sa dus in afara satului pe câmp sa-si găsească un loc de odihnă peste noapte. Rabinul avea cu el un cocos, un măgar si o lampa. Târziu in noapte pe câmp, un vânt puternic ia stins lampasul. Nu după mult timp o pisica ia mâncat cocosul. Nu trece mult si măgarul este sfâșiat de un leu. Rabinul plin de încredere spune din nou: „Tot ce face bunul Dumnezeu, o face spre bine.”

In aceea noapte o legiune de soldați au ocupat satul si a luat captive pe toți care au mai rămas cu viață. Rabinul rămânând fără lampa, cocos si măgar, a reușit sa scape sa fie luat captiv. In liniștea nopții rabinul spune din nou: „Tot ce face bunul Dumnezeu, o face spre bine.”

Poveste rabinului Akiva urmează învățătura unui alt rabin pe nume Pavel care scrie la Romani 8:28:

„De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celorce sunt chemaţi după planul Său.”

Trăim in timpuri pandemice si multe lucruri nu le înțelegem, chiar întrebând: de ce? In criza de lucrători ai Evangheliei am pierdut pastori si preoți. Oameni de baza din bisericile noastre au plecat la veșnicii, noi întrebând: de ce?

Unii sunt repezi sa judece pe unul si pe altul, uitând ca judecător este Dumnezeu.

Nu știu „de ce” la multe lucruri, însă știu sa-mi îndrept ochii spre cer si sa mulțumesc in fiecare zi de bunătatea Sa. Poate ca ajungem si noi sa spunem la fel ca rabinul: „Tot ce face bunul Dumnezeu, o face spre bine” probabil urmând o zicala rabinica mai veche de pe timpurile rabinului/apostolului Pavel. Coram Deo!

Please follow and like us: