Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
March 2021
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Momente Apologetice

Momente apologetice – „stânga sau dreapta”

Dr. Caius Obeada

Am fost doua zile jumate in vizita la băiatul meu in Tennessee. Am fost pe drum peste 16 ore, GPS-ul spunând ca am 14 ore si 41 de minute de condus, asta daca as fi condus fără oprire. Am oprit de multe ori pe drum, observând ca veceurile bărbaților erau pe stânga, femeilor pe dreapta. Mânerul de tras apa  la veceu este tot pe stânga, ci nu pe dreapta. Mi-am adus aminte de coincidenta locației bărbaților in biserica unde am copilărit, cu același aranjament. Curiozitatea m-a făcut sa cercetez puțin de ce aceasta separare geografica in care bărbații ar trebui sa fie la stânga ci nu la dreapta?

Istoria ne spune de o separare a genurilor înainte de era Creștina din antichitatea ebraica, o separare care este găsită pe paginile Vechiului Testament la Tabernacol, mai târziu la Templu. Separarea genurilor continuând in tradiția ebraica a sinagogilor, purtat mai departe in biserica primara. Chiril din Ierusalim, John Chrysostom si Augustin au scris despre separarea bărbaților de femei in biserica.

Pe paginile Noului Testament găsim versete care vorbesc de Isus „Fiul Omului” stand la dreapta Tatălui, cea ce ar însemna sa-l vedem in stânga Tatălui daca noi am fi in fata lui Dumnezeu.

In bisericile Evanghelice obiceiul este ca bărbații sa fie in stânga, pe când in tradiția Bisericii Ortodoxa sa fie pe dreapta. Biserica Ortodoxa justifica ca femeile stau pe stânga datorita poziției Sfintei Maria la stânga Tatălui pe când Isus la dreapta.  Devine confuza situația, luând in considerație ca Biserica Catolica ar susține ca bărbații ar trebui sa stea pe partea sfântului Iosif (stânga), pe când femeile pe partea Sfintei Maria.

Încercând sa găsesc un răspuns la curiozitatea mea, am ajuns sa citesc mai multe articole, care de fapt se pierd in istorie, încercând in esență sa documenteze existenta unei separări de genuri, mai puțin ca poziție geografica de stânga sau la dreapta. Exista o serie de articole care ar justifica separarea, nu numai din punct de vedere cultural ci de concentrare la lucrurile sfinte a bărbatului in biserica, mai puțin la atractivitatea femeilor din jur.

In bisericile zilelor noastre, separarea de stânga si dreapta au dispărut, bisericile Ortodoxe si Catolice fiind fără bănci. Protestanții si Evanghelicii bucurând-se de un confort a băncii, separările de gen dispărând. Indiferent de biserica unde mergi, mi se pare ca importanta concentrări la lucruri sfinte rămâne obiectivul numărul unul, indiferent daca este bărbat sau femeie, daca stai in stânga sau in dreapta, daca stai in picioare sau pe banca.

Bucuria întâlnirii in adunarea sfinților ar trebui sa producă prezenta lui Cristos, a părtășiei sfinților adunați in numele lui Isus. Singura separare de care ar trebui sa fugim este a oilor si a caprelor, sperând ca toți sa fim oi ascultătoare vocii Domnului Isus. Coram Deo!

Please follow and like us: