Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
March 2021
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Momente Apologetice

Momente apologetice – „tânărul pastor si șoricelul”

Dr. Caius Obeada

Se spune ca o biserica dintr-o comuna la poalele munților, au solicitat angajarea unui nou pastor. Biserica rămăsese fără pastor, in căutarea unui tânăr de abia ieșit de pe băncile seminarului. Tânărul pastor ajunse-se in comuna cu o seara înainte împreună cu soția lui, toata noapte pregătind-se pentru predicarea Evangheliei. Era emoționat, știind ca succesul predicii ii va deschide oportunitatea de a fi ales ca nou pastor.

Tânărul își începe prezentarea cu mare elan, sperând sa impresioneze audienta. In pregătirea predicii, și-a ales si doua povestioare care ar fi trebuit sa aducă zâmbete pe fetele audientei. Pe la mijlocul predicii, pe când tânărul pastor încerca sa câștige audienta, observa ca cei din primele bănci încep sa zâmbească, iar unii chiar sa rada. Pastorul își continua prezentarea cu mai mare elen, crezând ca zâmbetele si rasul erau in urma poveștii pe care o prezentase.

După programul de dimineața, tânărul pastor a dat mana cu toți membri, surprins de căldura cu care fuse-se primit. La prânz a fost invitat la o familie din biserica, înainte de a se întoarcă acasă. Pe când conducea spre casa, își întreabă soția despre impresia pe care a lăsat-o. Soția ii spune ca totul a fost bine pana când in fata amvonului un șoricel își face apariția, fugind prin fata amvonului, dintr-o parte a alta, dispărut pe sub banca din fata. Soția continua sa-i spună ca in acel moment cei din primele bănci au început sa zâmbească si sa-i apuce rasul.

Putin dezamăgit, tânărul pastor nu ii venea sa creadă ca rasul nu a fost la povestea lui, ci la apariția șoricelului.

A doua duminică tânărul trebuia sa predice din nou.

După o săptămână  de pregătire riguroasa, îmbunătățind prezentarea pe care o avea in plan, spera sa poată impresiona biserica si sa-l angajeze ca nou pastor. Se urca la amvon si își începe predica, mergând spre punctul culminant. Pe când aproape ajuns la punctul culminant, cei din primele rânduri încep din noua sa zâmbească mai apoi sa-i scape rasul.

Tânărul pastor se oprește din prezentare sa le spună ca știe de ce rad, si spera ca „pana duminica viitoare mica gaura sa fie astupata.” Biserica a erupt in ras, fără abținere, tânărul pastor crezând ca reușise sa-si câștige audienta. Predica se termina, tânărul pastor dând mana cu toți din audienta. In drum spre casa, conducând mașina împreună cu soția, o întreabă cum i sa părut predica. Cu zâmbet pe buze, gata sa bufnească in ras, soția ii spune ca rasul din biserica se datorase unui băiețel din prima banca care scăpase o bașina.  

Soția continua sa-i facă observația ca totul ar fi mers bine daca nu ar fi comentat ca „pana duminica  viitoare spera ca mica gaura sa fie astupata.”    

In viată de multe ori o sa fi rușinat de pre concepte care nu au nici o legătură cu realitatea. Dr. Sproul spunea ca sunt 4 feluri de oameni in lume:

  • Cei care nu sunt mântuiți si știu ca nu sunt mântuiți
  • Cei care nu sunt mântuiți si nu știu ca sunt mântuiți
  • Cei care sunt mântuiți si știu ca sunt mântuiți
  • Cei care nu sunt mântuiți si cred ca sunt mântuiți

Problema cea mai mare se găsește in cei care nu sunt mântuiți si totuși cred ca sunt mântuiți. Tânărul pastor credea ca predica a mișcat audienta, răspunzând la glumele făcute, in realitate audienta sa răspundă la un eveniment care nu avea nici o legătură cu prezentarea pastorului. Luther face clar audientei Catolice ca mântuirea nu se poate cumpăra, si plățile pentru indulgențe nu sunt altceva decât un furt a naivilor fără Cristos. Nu te lasă confuz de preconcepute greșite, ci mai degrabă ancorează-te in Cristos daca vrei sa ajungi in împărăția lui Dumnezeu. Mântuirea este a tuturor, indiferent daca ești Baptist, Penticostal, Ortodox, Greco-Catolic, Catolic, sau orice alta denominație. Cristos spune clar: „Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6). Coram Deo!

Please follow and like us: