Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
March 2021
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Momente Apologetice

Momente apologetice – „Waldo – istoria perseverentei in învățătura Scripturilor”

Dr. Caius Obeada

Istoria Creștinismului este plina de evidente a unor grupuri care au încercat sa submineze autoritatea Scripturilor, alterând învățăturile apostolilor. Multe grupuri sau introdus singure pe listele ereziilor, aducând învățături alterate, câștigând adepți prin metode si învățături alunecoase, in lipsa unei statornicii concrete in învățătura apostolilor.

Cu toate acestea, au fost si grupări care au rămas statornic in învățătura apostolilor, una din aceste grupări cunoscuta in istorie sub numele Waldensilor.  Aceasta grupare își are rădăcinile in secolul 12, prin locuitorii din Văile Alpilor, în nord vestul Italiei și părțile adiacente din sud estul Franței. Istoria Waldensilor este o mărturie a persecuției, perseverentei si devotamentului fata de învățăturile Scripturii. Astăzi, Waldesienii au o istorie de peste 800 de ani, cunoscuta din acțiunile lui Peter Waldo din Lyon.

Mișcarea Waldensilor este cunoscuta ca una din primele mișcări care au investit in traducerea Bibliei intre-un dialect local, si de a se angaja in predicarea publica a Evangheliei. Trei caracteristici au identificat aceasta mișcare:

  • Au făcut cunoscut Evanghelia in limba materna a oamenilor
  • Sau identificat cu săraci
  • Si-au abandonat posesiile materiale sa devina săraci in ascultarea mai strânsă fata de o viată de credință

Fondatorul acestei mișcări este cunoscut sa fi fost un tânăr bogat din Lyon, Franța, care după moartea prietenului sau a căutat sa înțeleagă sensul vieții. Waldo este mișcat de cuvintele Domnului Isus către tânărul bogat când ii spune:  

“Isus S’a uitat ţintă la el, l -a iubit, şi i -a zis: ,,Îţi lipseşte un lucru; du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, şi vei avea o comoară în cer. Apoi vino, ia-ţi crucea, şi urmează-Mă.” (Marcu 10;12)

Cuvintele Domnului Isus schimba viată acestui tânăr bogat, renunță la tot ce avea, dedicând-si viața lui Cristos, începând viața de credință in sărăcie. Viața lui Waldo si a mișcării care ajunge sa-i poarta numele merita citita si luat ce este aplicabil vieții de credință după cum Isus ne-a învățat.

Nu știu cat de bogat sau sărac ești, cum nu știu cat de serios ești in al urma pe Cristos. Mărturia lui Waldo ne lasă o istorie a perseverentei, in predicarea Evangheliei pe limba si înțelesul celor din jurul tău, fără un limbaj „pocăiesc” sau „Evanghelic”, exemplificat prin dărnicie totala fata de săraci si nevoiașii din jurul lui. Istoria Creștinismului ne-au lăsat exemple de oameni dedicați învățării Bibliei, urmând exemplu Domnului Isus Cristos. Nu trebuie sa fi Evanghelic, Ortodox , Catolic, sau Protestant sa urmezi pe urmele Domnului Isus. Fi alipit de Biblia care ti-a fost data. Împarte cu săracii, văduvele si orfanii din jurul tău.  Nu te gândi la bogăție, groapa nu primește bani si nici provizii de mâncare. Fii un exemplu in comunitatea in care trăiești, așa cum si Waldo a făcut-o la timpul lui. Coram Deo!

Please follow and like us: