Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
February 2019
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Momente Apologetice

VENI, VIDI, VICI – gandul zilei

feb 21 2019 01 Dobas-Badeni-1958COLOPAN BATAND DUBA PRIN SATUL ZOLT

Februarie 21, 2019

Inainte de telegraf, telefoane, internet sau facebook, stirile ajungeau prin satele Banatului intr-un mod mai zgomotos. Imi aduc aminte de copilaria pe meleagurile Zoltului, unde fara telefon, stirile ajungea de la unul la altul, ca la telefonul fara fir. Daca unul vroia sa-ti scoata o vorba era tare usor, pentruca nu era usor sa verifici informatia. Unii isi facea reputati de a scoate vorbe, insa noutatile trebuiau sa ajunga intr-un fel sau altul si pe satele Banatene.

Matusa Aurica imi spunea ca isi aduce aminte din copilaria ei ca ca Zoltul avea un postas pe nume Berti. Imi spunea matusa ca se pare ca acest om era de origine italiana, un fost camarad de razboi cu mos Roma. Pe langa aceasta dinstincta functie de postas al satului, el mai era si cel care mergea cu duba (toaba) prin sat sa aduca vesti initiate de primarie. Asa ca se incepea dela capatul de jos al satului, chiar dela intrarea in Zolt, batand duba sa atraga atentia satenilor. De obicei mergea cateva case batand zgomotos din duba, lasand timp sa iasa la poarta femeile, copii, sau batranii, avand in vedere ca barbatii erau toti la munca la Nadrag, Tomesti, la alte fabrici, sau la camp. Din puterea plaminilor incepea sa faca anuntul asa de important care trebuia sa-l stie tot satul. Daca nu facea anunt referitor la taxe, il facea referitor la vot, sau decizii dela primarie. Sau spunea satului ca la o data bine definita, satul va trebui sa participe la „claca,” o munca voluntara pentru inbunatatirea drumurilor satului.feb 21 2019 02 tobosar-1

Din copilaria mea imi aduc aminte de Colopan, tobosarul satului Zolt. SE pare ca preluase duba si meseria dela Berti care deja inbatranise. Imi aduc aminte de el mai mult cat am fost copil si am stat acasa cu Estera si mamare. Cat am fost pe vai, ca un copil cu responsabilitate, nu am avut posibilitatea sa aud duba batant, sa-l vad pe Colopan strigand ca trebuie platite impozitele, sau ca v-om avea o vizita oficiala in sat. Totus imi aduc aminte ca auzeam duba batand cand ajungea mai jos de uica Ion dela vale, peste drum de Mastecaneanu. Pe cand ajungea in fata la Cismas, se auzea deja bine de tot, eu stand in fata casei cu gura cascata sa ma uit la duba. Nu ma interesa ce spunea, insa imi placea sa-l vad batand duba cu asa energie.

Odata, nu stiu ce ne-intelegere a fost in fata casei lui Murarestii, ca Colopan a trebuit sa se opreasca si sa dea ceva explicatii lui Victor. Pe langa Victor a mai venit si Negru, si au cerut ceva explicatii, sau sa repede anuntul. Nu stiu bine ce au avut de impartit pentruca eram peste apa in fata casei lui Monu. Ma uitam curios la duba, mai putin la ce se vorbea, mai ales ca si Negru si Victor aveau o voce mai sensibila, blanda, vorbind mai mult pe sosotite. Pina sa termine ei trei discutiile era in fata lui Monu cu Ion si Doru, prietenii mei nedespartiti, vecini da casa. Odata ce explicatiile au fost facute, Colopan incepea din nou sa dea din duba pina ajungea in fata la finul Albu unde micul caine latra inebunit, ca si cum ar fi avut si el ceva de spus pe sunetul ritmatic al dubei. Iar a repetat ce a avut de spus si sa dus mai departe spre familia Vetan si Macu, unde din nou sa oprit sa strige din tot pieptul marele feb 21 2019 03 Rafael Ciocani din Dudestii Vechianunt.

Din fata casei lui Roma, m-am uitat dupa duba pina nu l-am mai vazut, placand in sus spre ferma. Nu stiu pe unde a ajuns duba lui Colopan, daca nu au mancat-o moliile. Amintirele datoriei de tobosar al satului mi-a ramas in minte, astazi facebookul zbaraind dela o casa la alta, cu stiri inopinante, chiar si de peste ocean. Daca inchid ochii inca mai vad praful cociilor care treceau pe drum, Colopan ferinduse sub geamul sau poarta unei case. Vremurile sau dus, amintirile abia pastrate prin ochii unui copil. Se aproprie miezul noptii, la noi ploaie cu gheata, iar sotia sa dus la servici. Mai am de studia ceva, si ma duc sa-mi inchid si eu ochii, nu inainte de a va spune de dincole de ocean: Tace buna! Shalom! Bucuria cerului cu voi! Fiti pregatiti ca nu se stie ziua plecarii!

 

Ps. Fotografii cu tobosari Banateni: primul din Badeni, al doilea fara identitate si al treilea din Dudestii Vechi.

Please follow and like us: