Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
February 2019
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Momente Apologetice

VENI, VIDI, VICI – gandul zilei

feb 14 2019 02VITEZA VORBIRI: SIMION SI HIPU

Februarie 14, 2019

Azi e ziua indragostitilor, asa ca las pe cei mai tineri sa ne spuna povestile lor. Gandul mi sa dus din nou peste ocean la timpurile copilariei cand ascultam povestile batranilor pe banca de lemn din fata casei lui Roma. Imi pare rau ca nu am retinut toate povestile auzite, insa din franturile care inca mai ies la suprafata din capul mare pe care l-am primit, incerc sa mai scris din putinul pe care-l am.

In 2015, Opinia Timisoarei a publicat un articol intitulat „Banatenii, cei mai inteligenti dintre romani!” Acest articol sustine existenta unui studiu care a durat 7 ani in care face un clasament national a inteligentei la romani. Ca sa nu iti vine sa crezi, regiunea Banatului la inteligenta a fost gasita pe primul loc, urmata de Bucovina si Dobrogea. La rapiditatea gandirii, Banatul este din nou pe primul loc, urmat de Transilvania, si Dobrogea. Provicia cu cel mai mare procent de elite este Banatul urmat de Bucovina. Studiu deasemenea sustine ca taranii Banateni sunt cei mai rapizi in gandire.

Uimitor cat de iuti sunt Banateni, totusi un lucru pe care eu l-am observat si confirmat de mos Roma, a fost viteza vorbirii lui tata si uica Hipu dela Gladna. Nu cred ca am mai intalnit oameni cu o asa viteza de vorbire. Mos Roma spunea ca este imposibil sa stai cu ei la vorba, ca nimeni nu intelegea ce „sosoteau” ei intre ei. Mai mult de atat, cand tata si uica se punea la vorbe, toti plecau sa-i lase sa discute singuri, petruca nimeni nu ii intelegea, aveau nevoie de un traducator. Defapt fratele mai mic cred ca a luat si el o viteza genetica dela tata si Hipu, cand vorbeste mai trebuie cateodata sa-l intreb din nou ce a spus, ca nu-l pricep.

Prin 2013 am luat interviuri cu fosti colegi de scoala a lui Simion, sa stiu si eu cat de bun era la scoala. Imi aduc aminte ca Estera era foarte desteapta, premianta in fiecare an. Curiozitatea ma facut sa intreb de tata pe sateni si colegi de clasa. Mi sa spus ca ii mergea mintea „prea iute.”  Tata era foarte bun la scoala, premiat in fiecare an. Nu stiu de unde aceasta iuteala in familia noastra, dar multi au primit acest dar. Daca „fracele” mai mic are o iuteala la vorbire, acelasi lucru pot spune si de alti emembri a familiei, incluzandu-ma si pe mine. In multe ocazii la servici, incercand sa dau un raport pentru un pacient de-al meu, mi se cere sa mai iau si cate o gura de aer sa o iau mai incet. Imi aduc aminte cand prin 2009 am predicat la Biserica Harul din Lugoj. Dupa terminarea programului, fratele Nicola ma luat deoparte sa-mi spuna sa o iau mai incet, ca vorbesc prea repede. IN mintea mea ma gandeam ca am luat dela tata si uica Hipu.feb 14 2019 01

In istorioara de ieri vorbeam  de ruga dela Gladna in casa lui uica Hipu. Nu am putut sa nu scriu cat de iute era acest om nu numai la vorbire dar si gandire si inteligenta. De harnicie nu se poate spune, avea tot ce ii trebuia, nu ducea lipsa. Nu stiu daca iuteala mintii forta si limba sa mearga la iuteala ca avea prea multe de spus. Parca vad si acum pe tata si Hipu la masa in sura acasa la Roma la discutii. Cum se intalneau mai rar avea ce povesti, insa vorbeau la o viteza supersonica ca numai ei putea sa intelega ce spuneau.

Nu stiu din coiii lui uica Hipu cine a pastrat acest dar de vorbire repede, insa mi se pare ca Sorin se ia la intrecere cu Caius Streianu. Deasemenea nu stiu daca toti am fost chemati Caius dupa uica Caius cardiologistul, un om de o intelepciune rara, insa in neamul nostru cunosc cel putin 4 cu numele de Caius. Si priun coincidenta, toti patru c-am iuti la vorba. Dar asta este neamul, cu binecuvantarea Domnului sa primim ceva din genele Banatene la iuteala mintii, vorbirii si intelingentei. Sa facut tarziu, cred ca am suparat pe destui cu iuteala si inteligenta Banatenilor. Sunt bucuros ca am scapat de ninsoare astazi, insa intunericul este gata sa-mi spuna noapte buna nu inainte de a va spune:

Tace buna! Shalom! Bucuria cerului cu voi! Fiti pregatiti ca nu se stie ziua plecarii!

  • Pentru curiosi, articolul cu Banteni il gasiti aici http://www.opiniatimisoarei.ro/banatenii-cei-mai-inteligenti-dintre-romani-rezultatele-unui-studiu-fabulos-care-a-durat-7-ani-vezi-clasamentul-pe-judete-la-istetime/24/06/2015
  • In fotografie 3 banateni iute la vorba: Simion, Monu si Ion
Please follow and like us: