Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
February 2019
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Momente Apologetice

VENI, VIDI, VICI – gandul zilei

feb 04 2019 03CAMPIONATUL DE FOOTBALL

Februarie 04, 2019

Ieri a avut loc finala pentru determinarea campioanei dela National Football Leaque. In viata Americana, „Super Bowl” este un eveniment spectacular, bine planuit cu saptamini inainte de finala. Multi din suporterii acestui joc isi iau zi libera sa fie acasa cu prietenii si familia. Multe petreceri elaborate si chiar costoase sunt organizate. Ziua finalei campionatului are o semnificatie aparte in viata Americana.

In ultimii ani acest sport American a avut de suferit datorita implicarii politicii, in care unii jucatori au ajuns sa faca proteste, pe cand suporterii jocului au inceput sa-i protesteze pe jucatori si echipe, refuzand sa urmareasca jocul. Unii au ajuns la o extrema periculoasa, sa arda tot ce reprezenta echipa in casele lor. Unii chiar si-au ars bluzele, jachetele, sepcile, si chiar biletele dela partite, investitii monetare serioase. In aceasta atmosfera politica incinsa intre echipe si suporteri sa ajuns la un campionat care a batut recorduri intr-o maniera mai putin dorita. Aceasta partita a fost considerata cea mai plictisitoare partita din istoria acestui joc, cu scorul cel mai mic din istoria campionatului. Spectacolol dela pauza intre reprize a fost teribil, unii ziaristi sustinand ca a fost un spectacol pregatit sa intre in istoria uitarii.

Campionatul a fost jucat intre echipa Rams si Patriots, o echipa din orasul Los Angeles si cealalta dinfeb 04 2019 01 Boston. In politizarea jocului, unii au ajuns sa eticheteze pe Rams ca o reprezentanta democratica liberala fata de reprezentanta republicana conservativa. Nu imi place cand o nota politica se forteaza in sport, insa unii au facut-o, in mod special unii jucatori care sau folosit de platforma „vedetelor” sa-si exprime punctul politic. In toata aceasta amestecatura, cea ce a fost o sursa de reuniune de familie si prieteni, a unui refugiu apolitic, sa ajuns la un dezgust politic dar si de joc. Coroziunea politica a acestui joc a indepartat pe multi, ajungandu-se la cel mai plictisitor campionat din istoria sportului.

Cu ce ne-a afectat pe noi muritori de rand aceasta schimbare? Ieri dupa-amiza inainte sa inceapa partita am incercat sa facem comanda la o pizza. Puteti sa credeti ca nici o pizzarie din satul meu raspundea la telefon?  Erau prea multe comenzi de pizza in pregatirea culinara inaintea meciului. In America, traditional (daca am putea spune) se mananca pizza, aripile de gaina, preparate lejere si multa bere  cu ocazia campionatului. Asa ca oportunitatea de a comanda o pizza ne-a zburat. Ne-am multumit cu un McDonald, care se pare ca erau bucurosi sa ne serveasca, insa cu mentiunea ca au ramas fara cascaval.

Prima jumatate a meciului am fost in compania fratelui si cumnatei, la pauza sotia sa o ia spre casa, iar eu dupa ea. Ne-am uitat putin impreuna la a doua repriza si ne-am dus la pat. Am incercat sa ma culc, nu am putut, am mai deschis televizorul sa vad ultimile minute din partita. Asa sa mai dus un campionat, fara mari pierderi, mai saracut comparat cu alti ani, insa in pace si sperante in Domnul. In Americana acest joc are o influenta nu numai in viata de familie, si politica, dar si in viata bisericii. Multe biserici si-au cancelat programul de duminica seara ca membri sa poata vedea partita. Unele bisericii si-au deschis portile tineretului sa poata vedea partita in salile de tineret, cu organizare culinara adegvata; pizza si aripioare de gaina.

feb 04 2019 02Nimeni nu stie cat de repede se va reface ruptura creata intre echipe si suporterii acestui joc. Un lucru interesant observat pina acum au fost comentariile unor echipe inainte de finala jocului. Traditional, echipa invingatoare este invitata la Casa Alba. Unii membri a echipei Rams a sustinut ca ei nu doresc sa mearga la Casa Alba, devenind ca un protest politic impotriva presedintelui Trump. Pina acum, aproape toate echipele care inainte de meciul final au facut astfel de afirmatii au pierdut. Una din echipa capioana refuzand sa mearga la Casa Alba sa se intalneasca cu presedintele Trump, au hotarat sa se intalneasca cu presedintele Obama. Un joc politic care a ajuns sa despart si mai mult AMERICA.

Asta este o frantura din viata Americana, a unei zile de campionat national. A mai trecut o zi, asa ca va spun din nou:

Tace buna! Shalom! Bucuria cerului cu voi!

Please follow and like us: