Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
February 2019
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Momente Apologetice

VENI, VIDI, VICI – gandul zilei

feb 01 2019 01CU VACA LA BICA

Februarie 01, 2019

Eram in jur de 9-10 ani in vacanta de vara la Zolt. Asa cum am repetat de multe ori, copilaria mi-a fost impartita intre malul Marii Negre si poalele poienii Ruscai, intr-un sat Banatean numit Zolt. Era la inceput de vara, si vaca lui mamare Floarea avea „incalzirii.” Sarea calare pe boi, pe alte vaci, chiar si pe bunica. Era chiar de ras sa vazi biata vaca sarind nebuneste, insa in mintea mea de copil, habar nu aveam ce se intampla. Eu am crezut ca inebunise vaca, asa ca cu mica bata mai saream pe ea sa o despart de boi la pasune.

Intr-o zi imi aduc aminte ca bunicii sau hotarat sa duca vaca la Jupunesti la bica. Eu cum nu aveam habar ce este bica, ma bucuram sa fac o plimbare peste dealuri in satul Jupunesti. Decizia executiva a bunicului a fost ca bunica sa ma ia cu ea, datoria mea fiind sa merg in spatele vacii sa o mai incurajez cu nuiaua sa mearga dupa bunica, trasa de lant. Era deja dupa ora 8 cand am luat-o pe jos cu vaca dupa bunica spre Jupunesti. Ne-am dus pe ulita in sus, trecand tarina, pe o poteca prin padure ajungand la holdele din Jupunesti. Nu stiu cat a durat pina sa ajungem la Jupunesti, insa ajungi la Jupunesti, ne-am indreptat spre o casa.

Spre surprinderea mea, pe langa gardul casei imi amintesc sa vad alte vaci legate, parca asteptand ceva. feb 01 2019 02Bunica ma lasat cu Floarea, eu uitandu-ma prin sat si le vacile care erau legate. Mai erau si alte persoane pe care nu le-am cunoscut, insa din cate am priceput, bunica sa pus pe o lista. Imi aduc aminte ca mamare sa intalnit si cu o familie de pocaiti cu care sa pus la vorba.  De unde eram eu cu vaca nu se vedea prea mult ce se intampla in ocolul casei sau gradinei.  Asa ca am asteptat cu rabdare sa vina bunica. Am stat ceva timp pina ne-a venit randul.

La un moment dat o voce cheama pe bunica, facand semn se venim cu vaca. Mamare ia lantul in mana si incepem sa mergem spre poarta. Apropiindu-ma de poarta, am intrezarit un taur enorm  calare pe una din vacile care fusese legata la gard. In curte mai erau si alti tauri, legati cu lant la locul lor. Sa fiu sincer ma speriat imaginea vazuta, intelegand ce a insemnat sa fiu cu Floarea la bica. Ani mai tarziu am inteles procedura, cum se lasa o vaca insarcinata. In comunism, fiecare vaca era declarata, iar pe fiecare vaca aveai o cota de lapte pe care erai obligat sa o dai la stat. Nu puteai sa ai tauri, insarcinarea vacilor fiind controlata. Tauri mici erau castrati pina la un an (daca imi aduc aminte) sa nu se profite de a lasa vacile insarcinate pe ascuns.

Vizita dela Jupunesti a avut succes, un an mai tarziu sa vad un pui de vaca pe nume Mandruta (daca nu ma insel). Am mai invatat ceva in anul acela, trebuia sa mergi la Jupunesti ca sa duci vaca la bica. Tot asa am invatat cat de controlati erau oameni dela tara, partidul controland totul. Am fost bucuros de calatoria facuta, mai ales sa fiu singur cu bunica mea, pe care am iubit-o mult. OK….mi-a venit dorul de parinti….pana sa nu ma dea lacrimile va spun din nou:

Tace buna! Shalom! Bucuria cerului cu voi!

Please follow and like us: