Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
October 2015
S M T W T F S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Momente Apologetice

Cine va fi viitorul Carol I?

11828836_498979663602350_7266826281769579964_nde Ionel Tutac

Despre regele Carol I, sotia sa, regina Elisabeta , obisnuia sa spuna: “Sotul meu este acea persoanã care îsi poartã coroana si în somn”. Atât de mult 220px-Carol_I_King_of_Romaniarespect a avut Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen fatã de institutia pe care o reprezenta încât nu doar sotia sa si contemporanii sai, ci si generatiile viitoare l-au admirat, considerându-l cel mai important conducãtor al României.

In cei 48 de ani de domnie (aprilie 1866-octombrie 1914), regele Carol I a obtinut independenta tãrii, a redactat prima Constitutie a României, a redresat economia, a pus bazele unor institutiii specifice statului modern si a construit Castelul Peles, cea mai vizitata atractie turistica actualã a României.

Despre majestatea sa, renumitul om politic I. G. Duca, spunea, in cartea ” Memorii”, ca întruchipeazã modelul perfect al liderului demn de urmat. Fostul prim-ministru, ucis de gruparea Nicanorilor pentru cã s-a opus miscarii legionare, a întocmit o listã a celor mai importante 7 calitãti pe care le-a avut cel mai longeviv conducãtor al tãrii noastre. Printre ele erau enumerate: disciplina, constiinciozitatea, consecventa, rãbdarea, puritatea, creativitatea si capacitatea de a gândi strategii.

Astãzi, când îi evaluãm pe liderii nostri, descoperim cã pentru multi dintre ei calitãtile pe care le-a avut Carol I sunt total necunoscute. Indisciplina, superficialitatea, inconsecventa, agresivitatea, imoralitatea, lipsa de idei si de viziune, sunt caracteristici ale multora dintre cei care ne conduc.

Criza de lideri autentici cu care se confruntã societatea româneascã se va accentua în viitorii ani. Modul de selectare si promovare al viitorilor conducãtori este astãzi deficitar în societatea româneascã. Atâta timp cât primeazã nepotismul, iar cei care aleg sunt fascinati de discurs si nu de strategii, natiunea românã va continua sã rãmânã la marginea Europei.

regele-Carol-ElisabetaSe stie ca regele Carol I nu a avut urmasi. Fiica lui, principesa Maria, a murit inainte de a împlini vârsta de 3 ani. Rudeniile lui nu s-au ridicat la nivelul lui de competenta. Unii i-au urmat pe tron, dar n-au avut calitatile lui. Au provenit din aceeasi familie, dar n-au avut aceleasi performante. Lipsa evidenta a calitatilor si incapacitatea de a gândi strategii i-au împiedicat sã se ridice la nivelul regelui Carol I.

România de astãzi are nevoie de un lider de talia lui Carol I. Un lider care sã gândeascã pe termen lung, care sã aibã calitãti diferite de a celorlati. Un lider care sâ aibâ curaj, sâ impresioneze prin tinuta lui moralâ, care sa poarte cu demnitate “coroana” chiar si in somn. Cine va fi viitorul Carol I ? Oare vom vedea o replicâ a lui, in anii viitori, in societatea româneascã? Dar în Biserica lui Hristos?

 

** fotografii de pe siturile:

https://en.wikipedia.org/wiki/Carol_I_of_Romania

http://europolitics.ro/istorie/povestea-casniciei-dintre-regele-carol-i-si-regina-elisabeta-avea-o-privire-incruntata-si-la-care-nu-ma-puteam-uita-fara-spaima-ma-gandeam/

Please follow and like us: