Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
September 2015
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Momente Apologetice

Bibliotecă avem! Dar cititori?

11828836_498979663602350_7266826281769579964_nde Ionel Tuțac

Știați că cea mai frumoasã bibliotecã din lume se află în România? Lucrul acesta nu îl spunem noi, ca o dovadă a mândriei noastre mioritice, ci îl spun străinii. Chiar dacă Bibliotecabiblioteca din Iasi 01 Universității Tehnice din Iași nu este foarte cunoscută în țară, ea a fost votată de peste 400.000 de utilizatori de internet ca fiind mai frumoasă decât Biblioteca Congresului din America sau Biblioteca Națională din Franța. Această minunăție creată în 1948 este un spațiu deschis permanent și are în posesie peste un milion de volume.

Oricine citește o astfel de știre nu poate să rămână indiferent. Inima îți tresaltă de bucurie. Se vorbește, în presa străină, în termeni laudativi despre noi, românii. Mai ales că atunci când se vorbește despre carte se vorbește, inevitabil, despre cultură, educație, spiritualitate.

Da, avem biblioteci. Nu doar în instituțiile de învățământ, ci și în biserici, dar mai ales în casele noastre. Rafturile librăriilor și ale bibliotecilor sunt ticsite de cărți. Editurile se întrec în a tipări titluri noi, la prețuri promoționale. Suntem privilegiații în comparație cu generațiile anterioare. Dar, oare, cititori mai avem?

biblioteca din Iasi 02Îmi aduc aminte, cu destulă mâhnire, despre un sondaj de opinie făcut de mine în urmă cu vreo 10 ani la o întâlnire de tineret, dintr-o biserică destul de mare. Era luna ianuarie și i-am întrebat pe tinerii respectivi câte cărți intenționează să citească în noul an. Surpriza mea a fost că din cei 70 de tineri prezenți doar unul și-a propus să citească mai mult de 2 cărți. Ceilalți au declarat că nu și-au inclus în planul pentru acel an să citească nici măcar o carte. Trist, nu-i așa, dar adevărat!

Recent un renumit profesor clujean, Daniel David, a alcătuit o listă cu 50 de cărți esențiale, care trebuie să fie citite, pentru a deveni o persoană cultă, educată. În topul acestei liste a așezat, așa cum e firesc, Sfânta Scriptură. El a subliniat faptul că bagajul intelectual al unui om este foarte sărac fără citirea Bibliei.

Slavă Domnului, avem biblioteci! Frumoase, impresionante, bogate, dar cititori mai avem?

Fie că apelăm la o bibliotecă reală, fie la una virtuală, important este să citim. Lectura noastră să fie zilnică. Să citim cărți care contribuie la dezvoltarea bagajului nostru intelectual, dar mai ales contribuie la formarea omului nou, după chipul și asemănarea lui Hristos! Să citim mult, de calitate, dar mai ales să ne hrănim zilnic sufletul cu Cuvântul divin. Nu există o binecuvântare mai mare ca aceasta. Citind Scriptura, memorând-o și meditând la mesajul ei purtăm “biblioteca” cu noi pe drumul scurt al pelerinajului nostru pământesc. Și, credeți-mă, o astfel de bibliotecă este mai frumoasă și mai fascinantă decât orice bibliotecă din lume. Mai ales atunci când ea este și trăită!

 

*imagini fotografice preluate de pe siturile

http://www.iasi4u.ro/2015_iasul-printre-orasele-cu-cele-mai-impresionante-biblioteci-din-lume/

http://www.tuiasi.ro/descopera-tuiasi/galerii-foto/general/biblioteca

Please follow and like us: