Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
August 2015
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Momente Apologetice

Demența în Biserică

caius 2011de Caius Obeada

Am început să mă aventurez în niște subiecte mai puțin discutate care au tendințe extreme de abordare din punct de vedere eclesiastic. De exemplu imoralitatea sexuală și homosexualitatea sunt subiecte bine definite în termeni teologici a bisericilor Ortodoxe, Catolice și la o serie de biserici Evanghelice, mai puțin bisericilor Protestante, o parte a bisericilor Evanghelice (independente sau non denominaționale). În acest articol vreau să tratez un subiect care creează o dilemă de acceptanță și înțelegere pentru multe biserici, și anume DEMENȚA.Dementia%2075

Nu știu câți sau întrebat de ce avem demenți în bisericile noastre? Cum au ajuns pioneri și mari oameni a credinței să sfârșească viața în demență? De ce s-a ajuns la această stare? De ce au fost abandonați de Dumnezeu să sfârșească viața fără minte, într-o rușine adusă familiei, bisericii și lucrării?

Întrebări grele la care nu este ușor să găsești un răspuns, să poți accepta ca un om a lui Dumnezeu să-și sfârșească viața fără minte, în aparența prostiei minți fără Dumnezeu. Care sunt sentimentele unei familii a cărui tată sau mamă ajunge la demență? Cât stres poate să fie într-o familie de credincioși conștienți de judecata celor din jur? Nu știu cât de dibaci voi fi în tratarea acestui subiect, însă în putințele intelectuale și profesionale pe care le am voi încerca să fac niște clarificări marginale în tratarea acestui subiect.

Demența este o realitate a bisericilor noastre, având în vedere că după unele statistici 10% din membri bisericilor peste vârsta de 65 de ani suferă de demență.

Ce este demența?

Cuvântul dement provine din cuvântul latin ”demens” care este tradus ”alienat mintal”. În vorbire liberă termenul dement mai este înlocuit cu termeni de nebun, debil mintal, om fără minte, plecat de acasă, și o serie de termeni care nu fac justiție termenului medical de dement.  Demența este termen medical care descrie o serie de boli care afectează creierul. Două din cele mai cunoscute boli de demență este Alzheimer și demența Vasculară.dem-norm-mci-alz

Boala Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demență, cu un număr mare de pacienți estimat între 50-80% din toate cazurile de demență. Această boală afectează memoria, gândirea și manifestarea.

Demența Vasculară este considerată a doua formă de demență după Alzheimer cu 20-30% din toate cazurile acestei boli. Această boală este cauzată de reducerea circulație de sânge oxigenat la creier, limitând resursele de oxigen și nutriment  necesare creierului. Demența Vasculară cauzează o schimbare în modul de gândire datorită unui event cerebral cum ar fi comoția cerebelară, datorită unui blocaj major a unui vas de sânge la creier.

În afară de aceste două forme de demență mai se poate aminti demența cu Lowy, Parkinson, Schizofrenia, Creutzfeldt-Jakob, boala Huntington, sindromul Korsakoff și alte forme pe care nu o să le amintesc sau trata.

Demența în numere

Pentru a înțelege importanța acestui subiect va trebui să scot în evidență niște statistice convingătoare, a unei boli ci nu a alzheimers-statistics-300x180unui simptom care ne fură bătrâni și identitatea înaintașilor noștri în mod deosebit sub forma bolii Alzheimer.

 • boala Alzheimer în lume pentru anul 2015
  •  44 de milioane au fost diagnosticați cu Alzheimer sau altă formă de demență
  • doar o persoană din 4 au fost diagnosticați cu Alzheimer
  • Alzheimer și demența sunt mai comune în vestul Europei urmată de America
 • costul boalei Alzheimer
  • costul global pentru Alzheimer și demență este estimat la 605 bilioane în lume, cea ce înseamnă 1% din grosul produselor domestice din întreaga lume
  • în America pentru 2015 este estimat un cost de 226 bilioane
 • boala Alzheimer în America
  • o persoană din 9 peste vârsta de 65 de ani au Alzheimer
  • o treime din Americani peste vârsta de 85 de ani sunt afectați de această boală
  • 5.3 milioane trăiesc cu Alzheimer
  • o persoană din 3 mor cu Alzheimer sau altă formă de demență
  • Alzheimer este a șasea boală mortală a Americii
  • un pacient diagnosticat cu Alzheimer ajunge să trăiască între 4-8 ani

Din punct de vedere a ratei de moarte a pacienților diagnosticați cu Alzheimer pe o populație de 100,000 în lume, pe primul loc este Finlanda. Lista primelor zece țări din lume cu cea mai mare mortalitate datorită boalei Alzheimer includ:

1. Finland 34.9 (76,683 de cazuri la o populație de 5,214,512)

2. Iceland 25.1 (4,323 de cazuri la o populație de 293,966)

3. United States  24.8 (4,318,461 de cazuri la o populație de 8,986,400)800px-Alzheimer_and_other_dementias_world_map_-_DALY_-_WHO2004_svg

4. Sweden 21.5 (132,152 de cazuri la o populație de 293,655,405)

5. Netherlands 21.4 (239,973 de cazuri la o populație de 16,318,199)

6. Switzerland 20.0 (109,571 de cazuri la o populație de 7,450,867)

7. Cuba 19.6

8. Chile 19.6 (232,705 de cazuri la o populație de 15,832,957)

9. Andorra 19.4

10. Spain 18.7 (592,364 de cazuri la o populație de 40,280,780)

25. Ungaria 11.5 (147,534 de cazuri la o populație de 10,032,375)

32. Israel 10.1 (91,161 de cazuri la o populație de 6,199,008)

99. Moldova 4.2

146. Romania 1.9 (328,758 de cazuri la o populație de 22,355,551)

Demența în Biserică

Nu cred că există o persoană care să nu cunoască sau să nu fi auzit de un bătrân sau bătrână care și-a pierdut facultățile mintale. De multe ori probabil am ajuns să judecăm derogatoriu un frate sau o soră din bisericile noastre. Având în vedere că 10% din bătrâni noștri peste vârsta de 65 de ani ajung în demență, care este probabilitatea ca unii din acești bătrâni să fie în poziție de lideri a bisericii ca diaconi, sau păstori?

dementia-and-churchDemența este o boală a minți, în care neuronii (celulele creierului) sunt afectate de boala Alzheimer cu 10-15 ani înainte de a observa simptomele ei. O acumulare a două proteine (beta amyloid și tau) ajung să afecteze neuronul. Avansarea bolii afecteze facultățile mintale care ajung să aibă o serie de manifestări.

Unele din semnalele de alarmă a demenței în biserică sunt:

– bătrânii care nu mai recunosc membri bisericii, o problemă de memorie

– nu mai au abilitatea de a duce la bun sfârșit un plan

– se pierd când merg, nu își mai aduc aminte unde merg sau cum să ajungă la destinație

– au probleme de comunicare, se pierd sau schimbă brusc subiectul

– nu își aduc aminte cum să se îmbrace sau să se păstreze curat, ajungând la biserică ne asortat

– încep să vorbească în timpul serviciului

– diaconi/păstori care erau politicoși încep să folosească cuvinte vulgare să facă acuzați nejustificate

– nu mai vin la biserică

– ajung să audă voci și să aibă iluzii

– ajung la învățături false

– uită Cuvântul Domnului, devin radicali sau agresivi în comportare

Există mai multe grade de manifestare a unei persoane cu demență, fiecare având diferite manifestări, dar în mod general un doctor ar trebui să evalueze și să facă un diagnostic medical. Trebuie luat în considerare faptul că numai o persoană din 3 sunt diagnosticate cu demență. Simptoamele de demență există deja de la o vârstă mai tânără, apărând în mod elocvent după 10-15 ani de alteraj mintal a neuronilor din creier.

În cercurile teologice boala de Alzheimer mai este cunoscută ca ”boala teologică” datorită întrebărilor fundamentale despre sine însuși și imago Deo (imaginea lui Dumnezeu în om). Facultatea mintală este esențială în abilitatea de a fi productivi, autonomi și independenți în scopul voii lui Dumnezeu. Din punct de vedere teologic se pune întrebarea dacă o persoană dementă poate trăi o viață de credință dacă nu mai există capacitatea mintală de a recunoaște pe Dumnezeu?

Demența este o boală a minți

Trebuie bine înțeles conceptul medical a bolii de demență, a inbalanței create în creier. Creierul nu este singurul organ care ajunge so sufere datorită inbalanței chimicale. Inima este un alt organ care devine incapacitat datorită unei inbalațe chimicale de potasiu sau sodiu. Incapacitățile corporale a omului se datorează unor devieri naturale, datorită alterărilor pe care omul le-a făcut în creația lui Dumnezeu.

Unele boli psihice sunt tratate medical prin medicamente care ajuta la o balanță chimică necesară de funcționare fizică sau mintală. Din păcate, demența boalei Alzheimer nu și-a găsit o cură, astfel că mulți din bătrâni noștri ajung incapacitați mintali. Această incapacitate ajunge să pună sub semnul întrebării credința și mărturia omului lui Dumnezeu la sfârșit de viață, a unei rușini creată de membri bisericii Domnului.

Aș vrea să fac o paralelă între două incapacități similare, a inbalanței chimicale pe care am notat-o mai sus între inimă și creier. Inbalanța inimii creează o incapacitate vasculară, de oxigen și nutriet pentru tot corpul, developând tot felul de boli cardiace. În aceeași măsură inbalanța chimicală a creierului ajunge să creeze boli alterând facultățile mintale.

Oare putem spune că incapacitatea creierului este mai gravă ca incapacitatea inimii?  Putem să spunem că unii au fost judecați de Dumnezeu pe când ceilalți NU?

Demența este o boală care afectează un număr mare la fel de mare ca și inbalanțele chimicale a inimii. Odată ce creierul sau inima au fost afectate, nu mai este remediu ci numai o alterare a simptomelor, în unele cazuri o prelungire sau o întârziere a sfârșitului vieții umane.

Problema mântuirii

Trebuie menționat de la început dilema și imposibilitatea de ghicire a intențiilor lui Dumnezeu în ce privește invitația la climberviața veșnică. Este imposibil să judeci un om în scopul deciziei de identificare a mântuirii. Un om poate fi mântuit pe patul de moarte în ultimele momente înainte de a face ultima respirare, ultima doză de aer care să intre în plămânul unui muritor de rând.

Nu v-om putea identifica cine sunt mântuiții Domnului până când v-om merge la veșnicii. Ni s-a dat capacitatea de a identifica roadele Duhului, de a identifica cine sunt sarea și lumina în această viață, să identificăm titanii credinței care s-au jertfit pentru credința lor.

Având în vedere că sunt de orientare Calvinistă în privința mântuirii, nici un copil al Domnului nu își va pierde mântuirea. Chiar daca boala de inima sau de creier incapacitează un copil al Domnului, mântuirea este asigurată în chemarea și acceptanța la viață veșnică.

Boala de demență, a pierderii facultăților mintale nu trebuie văzută ca o abandonare a omului lui Dumnezeu.

Am putea pune întrebarea de ce un copil al Domnului ar ajunge în această stare. Am putea să ne întrebăm cum și de ce s-a ajuns la demență. Însă nu v-om putea concluziona că omul lui Dumnezeu ar fi fost abandonat de Domnul. Sunt cazuri și cazuri, sunt oameni care nu au fost a Domnului niciodată și care au ajuns în demență. Însă copii Domnului care au trăit o viață a credinței, a exemplului de trăire în lumină, ei nu v-or fi abandonați niciodată.

Corecții ecleziale

Biserica Domnului este pusă într-o situație precaută în ce privește păstrarea curățeniei spirituale, a unei mărturii nepătate în fața lumii și a restul adunărilor lui Hristos. Disciplina ajunge să joace un loc important în aplicarea Scripturilor, fără discriminare sau favoritisme.

Liderii bisericilor trebuie să fie precauți și diligenți în tratarea păstorilor, prezbiterilor sau diaconilor, tratând cu mare discernământ în situațiile create de incapacități de boală, fie cardiace sau mintale. Există o necesitate de educare a liderilor și membrilor bisericilor noastre în privința boalei de demență, o înțelegere a simptomelor și a căilor care ne stau la they-love-youdispoziție în ajutorarea credincioșilor afectați de această boală.

Concluzie

Trăim zile mai grele din punct de vedere medical, cu zeci de mii de boli care afectează viața credinciosului. Unele boli te incapacitează, pe când altele ne opresc din râvna activităților la care am fost implicați. Cu mare diligență ar trebui să tratăm familiile care au membri afectați de demență, nu ca o pedeapsă a lui Dumnezeu peste familie, ci ca o oportunitate de serviciu și sacrificiu pentru frații noștri, robi a lui Cristos.

Shalom! Coram Deo!

** toate greșelile gramaticale îmi aparțin, a unui roman plecat de acasă pe meleaguri străine de mai bine de 33 de ani. Răbdare și încurajare sunt apreciate de acest autor.  

 

Note de subsol

DEX on line – http://www.dictio.ro/dex/dement

THE DIFFERENT TYPES OF DEMENTIA – http://www.firesidechog.org/facts-about-dementia.html

2015 Alzheimer’s Statistics – http://www.alzheimers.net/resources/alzheimers-statistics/

Statistics by Country for Alzheimer’s Disease – http://www.rightdiagnosis.com/a/alzheimers_disease/stats-country.htm

New Alzheimer’s Association report finds less than half of people with Alzheimer’s disease say they were told the diagnosis – http://www.alz.org/news_and_events_facts_figs_told_diagnosis.asp

10 Early Signs and Symptoms of Alzheimer’s – http://www.alz.org/alzheimers_disease_10_signs_of_alzheimers.asp

DEMENTIA AND A CHRISTIAN PERSPECTIVE – https://www.churchofengland.org/media/45684/dementia.pdf

Dementia and the Church – http://www.buv.com.au/buvblog/entry/dementia-and-the-church

10 tips for creating dementia friendly churches – http://www.mindandsoul.info/Articles/355251/Mind_and_Soul/Resources/Topics/Dementia/10_tips_for.aspx

 

*fotografii din siturile

http://www.lhsfna.org/index.cfm/lifelines/november-2013/assessing-dementia/

http://coloradodementia.org/alzheimers-disease-in-Colorado/

http://www.alzheimers.net/resources/alzheimers-statistics/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alzheimer_and_other_dementias_world_map_-_DALY_-_WHO2004.svg

http://www.buv.com.au/buvblog/entry/dementia-and-the-church

http://listdose.com/10-reason-why-we-should-respect-our-elders/

Please follow and like us: