Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
August 2015
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Momente Apologetice

Imoralitatea sexuală în Biserică

caius014de Caius ben Obeada

Imoralitatea nu este un subiect nou și nici o problemă nouă. De la începutul istoriei umane, din generație în generație inima omului a fost coruptă, printr-o manifestare a unei păcătoșenii care se repetă continu. Imoralitatea are mai multe aspecte prin definițiile date, însă în acest articol mă opresc la o imoralitate sexuală.

Imoralitatea sexuală în context Biblic face referință la orice contact fizic, psihic, spiritual sau intelectual care duce la curvie,Sexual-Immorality preacurvie, sau orice gând de păcătoșenie sexuală în afara relației matrimoniale. Istoria Creștinismului este plină de exemple în imoralitate, unde nu numai la un nivel laic păcătoșenia a corupt Biserica, însă chiar și clasa eclesiastică căzută pradă păcătoșeniei sexuale.

Dacă începuturile Bisericii Primare, simplicitatea mesajului și a disciplinei erau în strict context a învățăturii apostolilor, instituționarea Bisericii complicând lucrurile prin apariția Canoanelor, Mărturisirilor de Credință, Statute Eclesiastice de organizare și practică a Bisericii.  Am ajuns la o eră în care Scripturile joacă un loc secund în administrarea disciplinei Bisericești, unde claritatea Scripturilor dispare în urma unor decrete cu uși deschise, care dă posibilitatea păcătosului să găsească o poartă de scăpare de sub disciplina Adunării Sfinților.

Imoralitatea în numere

În 2008, un studiu lansat de Barna Group, evidențiază cum 22% din adulții Americii nu se căsătoresc niciodată, cea ce înseamnă că din 5 adulți, numai un adult se căsătorește, un semnal de alarmă în ce privește relații sexuale extra-matrimoniale. Studiu continuă să scoată în evidență că 78% au fost căsătoriți cel puțin odată, adică 4 din 5 adulți sau recăsătorit. În privința divorțului, acest studiu a descoperit o rată de 33% din adulți au experimentat cel puțin odată divorțul (1). În acest studiu diferența între Catolici și Evanghelici în privința divorțului este minimă, cu 28% între Catolici și 26% între Evanghelici.

Un alt studiu organizat de Barna Group cu referință la o imoralitate săptămânală în mijlocul Evanghelicilor, evidențiază următoarele date:

– 28% au profanat

– 19% sau uitat la imagini pornografice

– 12% sau îmbătat

– 11% au mințit

– 19% au avut relație sexuală în afara căsătoriei (2)

Un studiu care reflectă viața bisericii, a celor care se consideră ”născuți din nou” din Bisericile Evanghelice.

După cel puțin 10 ani de bombardament media cu referință la imoralitatea preoților Catolici,  o serie de studii sau făcut cu catholic priest forgivnessreferință la abuzul copiilor. Un studiu în contextul imoralității în Biserica Catolică scoate în evidență că 27% dintre femei și 16% dintre bărbați au fost abuzați sexual în copilărie, niște cifre mai pesimiste, pe când într-o notă mai optimistă denotă că 12.8% dintre femei și 4.3% din bărbați ar fi fost abuzați sexual.  Între ani 1950 și 2002 sursele Catolice scoate în evidență că 4% dintre preoți și diaconi din America au fost acuzați de abuz sexual (3).

Dacă la Catolici sunt probleme, la prietenii Ortodocși situația nu este mai bună. O serie de articole de prin ziareleScandal-sexual-in-Biserica-Ortodoxa--Inalt-prelat-dat-afara-pentru-orgii Românești descriu tot felul de scandaluri preoțești de imoralitate sexuală. În 2014 episcopul Boris, prelat din Biserica Ortodoxă Bulgară a fost excomunicat pentru orgie (4). În 2013 un alt prelat din Biserica Ortodoxă Sârbă este demisionat datorită unui scandal de orgie filmat împreună cu o serie de tineri (5). Prin 2011 Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de relații sexuale cu minori (6).

Probleme de imoralitate sexuală nu se opresc numai la Bisericile Catolice sau Ortodoxe, însă în fiecare denominație Creștină o serie de scandaluri au inundat media în cursul anilor. Am ajuns să avem evidențe de imoralitate sexuală și în mijlocul Bisericilor pocăiților, a celor ”născuți din nou”, unde și păstorii acestor organizații Bisericești au căzut pradă păcătoșeniei sexuale.

În 2007 doctorul R.J. Krejcir de la Institute of Church Leadership Development a concluzionat un studiu care a durat din 1989 până în 2006 cu următoarele date referitoare la păstori:

– din 1050 de păstori, fiecare dintre ei au avut o prietenie cu un păstor care a părăsit lucrarea din motive de oboseală în lucrare, conflicte bisericești sau din motiv moral.

– 77% din păstori au recunoscut că sunt în dificultăți matrimonialejimmy_swaggart

– 38% din păstori sunt divorțați sau pe calea divorțului

-30% din păstori au relații sexuale sau au avut cu membru din biserică

– 1500 de păstori părăsesc lucrarea în fiecare lună datorită unei decăderi morale, oboseală de lucrare, sau certuri bisericești

– 50% din căsătoriile păstorilor ajung în divorț

– aproape 40% au recunoscut să aibă relații extra-matrimoniale de când au fost chemați în lucrare (7)

Concluzie

Dacă lideri Bisericești au ajuns victime păcătoșeniei sexuale, cum ar fi situația enoriașilor?  Statisticile Americane scot în evidență o abnormalitate care nu face diferență între cei ”născuți din nou” și restul membrilor denominațiilor Creștine.

faithfulness in marriageImoralitatea sexuală este o realitate a Adunării Domnului de la începutul istoriei Creștine. Diavolul nu a cruțat nici un copil a Domnului din ispita unei atracții sexuale. În acest context pașii maturității omului lui Dumnezeu, îmbrăcarea în armătura Domnului dă izbândă în păstrarea unei vieți curate la standardul sfințeniei lui Dumnezeu.

Disciplina în Adunarea Sfinților joacă un rol esențial în păstrarea unui cuget curat, a unei sfințenii în mijlocul copiilor lui Dumnezeu. Abandonând Scripturile în favoarea unor decrete și amendamente statuare Bisericești ne-au îndepărtat de simplicitatea practică a trăirii Creștine, a puneri în practică a învățăturilor Biblice.

Realitatea zilelor noastre ar trebui să ne împingă spre curățenie morală, știind cât de aproape este ceasul venirii Sale. Nu este ușor să te lupți de unul singur, însă adunarea sfinților este o adunare care se luptă împreună, care se susține, se ajută, nu își abandonează tovarășii robiei lui Cristos.

Imoralitatea sexuală este o problemă reală, însă nu o imposibilitate când ești ancorat în Cristos în jurul copiilor lui Dumnezeu.

Shalom! Coram Deo!

 

 

Note de subsol

1. New marrieage and divorce statistics released – Barna Group – https://www.barna.org/barna-update/article/15-familykids/42-new-marriage-and-divorce-statistics-released#.VdbJQf6FMic

2.  Barna Group Statistics on Weekly Immorality – http://www.preachingtoday.com/illustrations/2008/october/7100608.html

3. Catholic child abuse in proportion – http://www.theguardian.com/commentisfree/andrewbrown/2010/mar/11/catholic-abuse-priests

4. Scandal sexual in Biserica Ortodoxa: Inalt prelat dat afara pentru orgii – http://www.ziare.com/social/biserica/scandal-sexual-in-biserica-ortodoxa-inalt-prelat-dat-afara-pentru-orgii-1283906

5. Scandal sexual in biserica ortodoxa sarba – http://www.ziare.com/international/serbia/scandal-sexual-in-biserica-ortodoxa-sarba-1231679

6. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de relatii sexuale cu minori  – http://www.ziare.com/social/biserica/arhiepiscopul-tomisului-acuzat-de-relatii-sexuale-cu-minori-1136351

7. What is Going on with the Pastors in America? – http://www.intothyword.org/apps/articles/?articleid=36562

*fotografii luate de pe siturile:

http://projectemmaus.org/the-apostolic-decree-what-does-it-really-mean/

http://www.theguardian.com/world/2010/apr/01/pope-church-abuse-forgiveness

http://www.ziare.com/social/biserica/scandal-sexual-in-biserica-ortodoxa-inalt-prelat-dat-afara-pentru-orgii-1283906

http://ograndedialogo.blogspot.com/2013/09/tele-evangelista-jimmy-swaggart-planeja.html

https://afemininegirl.wordpress.com/2014/10/06/purity-in-courtship-why-do-i-want-to-save-sex-for-marriage/

Please follow and like us: