Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
August 2015
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Momente Apologetice

PROZELITISMUL ȘI CHEFURILE AȘEZATE PE ACELAȘI CALAPOD

11828836_498979663602350_7266826281769579964_nde Ionel Tutac

Un proiect de lege inițiat de 13 parlamentari prevede interzicerea chefurilor, a campaniior politice și a prozelitismului religios în campusurile studențești. Dacă proiectul va fi validat, legea va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul oficial.

Plasarea prozelitismului în rândul activităților care perturbă procesul de învățare și ”încalcă normele de moralitate”, ne face să ne punem câteva întrebări despre ce înseamnă prozelitismul și despre implicațiile unei astfel de legi. Nu putem să nu ne întrebăm în ce măsură aleșii noștri știu care sunt efectele convertirii autentice, atâta vreme cât poate plasa pe același palier prozelitismul cu chefurile.

CE ESTE PROZELITISMUL?

Prozelitismul este definit în DEX drept ”zel de a face convertiți”. Dacă ne întoarcem laprozelitism01 Scriptură, Mântuitorul ne poruncește să facem ucenici și să îi botezăm (Matei 28:18-19). Este suficient să aruncăm o scurtă privire asupra lui Pavel ca să ne dăm seama de zelul lui de a-i întoarce pe oameni de la întuneric spre Cristos. Și-ar putea dori un alt model o țară majoritar creștină?

A face ucenici este o poruncă lăsată de Cristos, iar convertirea la creștinism presupune luminarea unui individ, eliberarea lui de păcat. Un student care se va întâlni cu Cristos va deveni mai responsabil cu îndatoririle lui. A spune Evanghelia cuiva nu presupune manipularea lui. Dumnezeu Însuși ne pune binele și răul în față și ne invită să alegem, cu responsabilitate și în deplină libertate a cugetului.

CUM NE AFECTEAZĂ ACEASTĂ LEGE?

În România există 42 de organizații religioase studențești. Șase sunt evanghelice, celelalte sunt ortodoxe. Sunt însă alte organizați și biserici care au programe speciale pentru studenți. Acțiunile oricărei organizații creștine va deveni ilegală în spațiul universitar, pentru că scopul ei este de a face ucenici, deci ”nou-convertiți”. Orice manifestare publică în campusuri și universități – evenimente, concerte, chiar și o simplă lansare de carte poate trece sub incidența acestei legi, pentru că poate fi interpretată ca prozelitism. Dacă în urma unei astfel de întruniri, o persoană care participă își dă viața lui Cristos și se botează, am încălcat legea. Legea omenească, pentru că așa cum afirmam anterior, Legea lui Cristos are alte imperative.

CINE POATE FI INTERESAT DE O ASTFEL DE LEGE?

Peste 140 de studenți creștini au fost masacrați în aprilie anul acesta, într-un campus din Kenya, după ce au fost interogați scurt despre credința lor. Ura împotriva creștinilor nu este alimentată de extremiștii islamici și nici de atei, ci de Diavolul. Acesta este adevăratul motiv pentru care se votează legi care să acorde drepturi minorităților sexuale – nu contează cât de deviante sunt și se inventează legi care să limiteaze drepturile unei persoane de a se întâlni cu Dumnezeu.

Acest proiect nu face decât să sublinieze că nu suntem angajați într-un război politic și nici confesional, ci într-un război spiritual, cu întunericul. Este momentul să vorbim împotriva unei astfel de inițiative, dar mai ales să veghem și să ne rugăm.

* fotografie preluata din situl – http://m.ziare.com/social/scoatem-religia-din-scoli-educatie-sau-prozelitism-dezbatere-ziare-com-1322310

Please follow and like us: