Caius ben Obeada
קאיוס בן עובדיה
February 2012
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Momente Apologetice

Vezi sectarii

de Caius ben-Obeada

În urmă cu 4 ani am lansat o serie de scurte înregistrări video explicative a istoriei și credinței baptiste pe paginile publicațiilor Vox Dei și pe YouTube. Surprinzător, pe adresa de email a misiunii și pe YouTube am primit opiniile și reacțiile mai multor prieteni, unele favorabile și altele mai puțin, opinii care m-au pus pe gânduri. În calitate de apologet baptist, citind reacțiile prietenilor, mi-am ridicat următoarea întrebare:

„Ce cunoștință au prietenii noștri despre Baptism, și mai mult de atât, cât de bine ne cunoaștem istoria noi cei care încă păstrăm identitatea părinților și înaintașilor noștri?”

Din complimentele primite redau mai jos (selectat) din opiniile prietenilor ortodocși care nu m-au ofensat, însa m-au pus pe gânduri.

gargaritza111 scrie:

„Vezi sectarii? Sunt inaintemergatorii lui Antihrist, ca stramba credinta. Acestia care stramba dreapta credinta sunt inaintemergatorii lui Antihrist, orice secta ar fi. Paziti-va de acestia ca de foc, ca de lucrurile întunericului”

VioletFeel scrie:

„Cine sunt ,,baptistii,,?! Niste rataciti, posedati de buna-voie si inaintemergatori ai Antihristului, atat si nimic mai mult… ei si fratii lor de suferinta, cei din celelalte secte neoprotestante si nu numai.,,INAPOIA MEA,SATANA!,”

bigbang53500 scrie:

„Bravo lui ca are casa, toate respectele ! Nu se intampla absolut nimic daca ai o avere !

Dar phooai cat de fanatici si speriati sunt unii…. bine ca nu m-am nascut intr-o asemenea familie ! S- o mai sfarsi lumea asta de idioti si sa scapam odata de prostie si religie ? Ca eu unul nu mai pot !”

YoCosmin11 scrie:

niste prosti.. ca toti ceilalti care au o religie :)”

Imagineazati scrie:

„sectantiilor, ati vrea voi sa fiti pocaiti in adevaratul sens Al Adevarului, asa cum ne dorim noi in masura care putem. voi rataciti pe calea adevarului ce n-o gasiti, noi In Adevar pentru †adevar pe veci traiti. numele asta de secta a aparut de la Jhon Smith care sa autobotezat singur. ce biserica aveti voi, ca le numiti adunari! nu va mai dati cu serpii. Dumnezeu Tatal Nostru Este de 2000 mii de ani de La Domnul Dumnezeu Iisus Hristos Fiul si va Fi in vecii vecilor. Ortodoxia Excelsior”

VeryHardToGet scrie:

„Indoctrinatii… religia incetineste progresul societatii umane si te limiteaza psihic…”

Beagini citează:

„@bigbang53500 )))))))))))care istorie vorbesti tu sectare ))))))))aia inventata de voi?))))) informeazate apoi vorbeste .Ia vezi chipurile de serafimi si heruvimi de la templu alea sunt tot icoane . Vezi cit de vechi sunt icoanele .Nu vorbi daca nu cunosti .Ia vezi pe pagina mea filmul crestini ortodocsi de 2000 de ani si vezi acolo icoane datind din anul 60.Daca nu cunosti de ce vorbesti?A fost si este un crestinism adevarat dar crestinismul adevarat il gasesti doar in Biserica Ortodoxa.”

gyony100 scrie:

„pentru mine sunteti niste prosti”

Un lucru interesant și ușor de identificat este faptul că nici unul din comentatorii video-ului „Cine sunt baptiștii?”, n-au avut îndrăzneala să-și lase numele cu care s-au născut, ascunzându-se în urma unor pseudonime caraghioase aș spune. Însă, punând deoparte acest mic detaliu, ar trebui să iau în considerație astfel de epitete și lozinci? Care ar trebui să fie reacția mea ca urmaș al Domnului Isus, a unui credincios poreclit de alții și identificat a fi baptist? Unii ar fi de părere ca să se treacă cu vederea, și probabil că au dreptate, însă dacă jignirea baptiștilor merge mai departe și lansată la nivel național, tot delăsători ar trebui să rămânem?

În iulie anul trecut un prieten ortodox, care se identifică sub pseudonimul LegArhMih1, a lansat un „documentar”, prin intermediul unui canal de televiziune din România, sub titlul „Baptista dezvirginata in direct la Nora pt Mama” (http://www.youtube.com/watch?v=_8rARhcUCnI). În acest documentar a folosit câteva secvențe din video-ul „Cine sunt Baptiștii?” (http://www.youtube.com/watch?v=C9FWyy2baCY) Pe YouTube prietenul nostru lansează următorul mesaj:

”Dragi baptişti, ne bucurăm că aţi apreciat capodopera video numită „Baptista dezvirginată în direct la Noră pentru Mama”. E minunat să ştim că vajnicul domn Otniel Ioan Bunaciu, preşedintele baptiştilor, este fanul nostru înfocat. Suntem impresionaţi până la lacrimi de faptul că arta noastră a reverberat în inima fondatorului Misiunii Baptiste Vox Dei, nimeni altul decât mirobolantul domn Caius ben Obeada.”

Care este atitudinea creștin baptistă în urma atacurilor doctrinare, istorice și de practică a ceea ce a ajuns să ne identifice a fi baptiști? Și dacă nu ai fi baptist, care este atitudinea creștin evanghelică în fața atacurilor și identificări a fi sectant, ca unul care își trăiește viața în obscuritatea unor învățături ascunse departe de claritatea învățăturilor evanghelice lăsate de părinții bisericii primare?

Ar fi mult de scris, însă istoria evanghelică nu a fost ascunsă în analele Vaticane sau a Bibliotecilor Mânăstirilor Ortodoxe. Evanghelicii au o istorie bogată, martirajul înaintașilor noștri aducând o reflecție și o încurajare la trăire. Au fost perioade de adormire în istoria bisericilor noastre, însă Evanghelia a ajuns până în zilele noastre datorită sacrificiului și eforturilor de trăire din generație în generație. Ca apologet creștin, mai întâi, și ca un poreclit baptist, este chemarea și împuternicirea pe care am primit-o, să aduc aminte fraților mei de istoria înaintașilor noștri, a identității Evanghelice pe care am primit-o, de a apăra Evanghelia pe care am primit-o și la care am fost chemați să trăim.

Prin intermediul acestei publicații vreau să fac cunoscut Turneul Apologetic Vox Dei 2012 pe tema:

„Pe pașii înaintașilor noștri, o reflecție a istoriei evanghelice baptiste de la biserica primară până în zilele noastre.”

Având in vedere complexitatea logistică de organizare a unui astfel de turneu, detaliile turneului vor fi lansate ulterior. Preliminar pot spune ca turneul va începe pe data de 5 iulie până pe data de 26 iulie. Prima perioada a vizitei în Romania va fi dedicată Dobrogei, după care voi pleca spre Ardeal, iar spre sfârșitul turneului voi fi in zona Banatului. În anul 2009, cu ajutorul Domnului, am vizitat biserici din părțile Dobrogei, Ardealului, Bihorului, Banatului și Munteniei. În acest turneu încă este prea devreme să știu unde voi fi chemat, însă ușile Dobrogei, a Ardealului și Banatului deja au început să se deschidă.

Din punct de vedere organizatoric pentru bisericile baptiste, mesajul apologetic istoric este împărțit în două serii, datorită imposibilității de prezentare a istoriei înaintașilor noștri într-o singură seară. Primul mesaj va prezenta începuturile biserici apostolice, a tranziției de la tradiția evreiască la cea grecească, a continuității evanghelice până după Reformă, menţionând pe Tertulian, Novațienii, Donatiștii, Augustin, Paulicieni, perioada inchiziției și a Reformei, punând accent pe practica credinței, a învățăturilor simple lăsate de Domnul Isus.

În a doua seară va urma prezentarea istorie baptiste de la 1600 până în zilele noastre, la prigoanele anilor 1600, la trezirile spirituale din ani 1700-1800, la creșterea bisericilor nord Americane, la Spurgeon și Moody, aducând aminte de istoria baptistă din România, până la trăirea și practica bunicilor noștri. Prin aceste două prezentări doresc ca Domnul să aducă nostalgia trăirii pe urmele înaintașilor noștri, la o predare lăuntrică la mesajul pocăinței, a unității, la înțelegerea că diversitatea fiecăruia ar trebui să producă unitate, așa cum fiecare mădular al trupului lucrează împreună la o prelungire a trăirii pe acest pământ. Unitatea bisericii în trăire este singura cale de pregătire pentru roade, care pot să înmulțească numărul aleșilor Săi, apropiind venirea Sa.

Pentru prieteni din denominațiile Evanghelice care vor să organizeze o seară apologetică, tema prezentării va fi:

„Pe pașii înaintașilor noștri, o reflecție a bisericii primare.”

Pentru orice contact de natură organizatorie, rog să se facă apel direct la adresa de email

caius.ben.obeada@gmail.com.

Coram Deo! Shalom!

Please follow and like us: